Šveđani su još 2018. rekli istinu o svojim mesnim okruglicama

Foto: Shutterstock

JEDNO od najpoznatijih i najomiljenijih jela švedske kuhinje upravo su okruglice, poznate i kao kottbullar. Iako su postale simbol Švedske, iz povijesti ovog jela lako se može zaključiti kako one ustvari i nisu isključivo "švedske".

Kako to obično biva i s nekim drugim poznatim jelima, i ovo se razvijalo pod utjecajem nekih drugih kulinarskih tradicija. Iako se mesne okruglice pripremaju u mnogim zemljama, smatra se kako originalno jelo zapravo potječe iz Turske. U Švedskoj su postale poznate u 18. i 19. stoljeću, kada je početak industrijalizacije donio promjene u prehrambenim navikama. U tom razdoblju mesne okruglice postale su popularne jer su bile ekonomski pristupačne i jednostavne za pripremu.

Šveđani priznali kako mesne okruglice uopće nisu njihove

U Turskoj su ovakve okruglice poznate kao kofte - mogu biti u obliku kuglica ili valjaka, a pripremaju se od janjetine ili govedine, sa začinima poput kumina, korijandera, luka i češnjaka. Kofte su vrlo slične švedskim okruglicama iako su puno začinjenije. Prema tome, švedske mesne okruglice zaista mogu biti inspirirane "originalom" i bliskoistočnim receptima.

Švedske kuglice su nešto blaža verzija prilagođena tom podneblju, a serviraju se s prilozima poput pire krumpira, lingonberry džema (slatko-kiselog džema od brusnica) i umakom od mesa.

Čak su se i sami Šveđani bavili ovim pitanjem, a 2018. su na službenom profilu Švedske na X-u (nekadašnjem Twitteru) objavili kako se švedske mesne okruglice zapravo temelje na receptu koji je kralj Karlo XII. donio u svoju domovinu s putovanja u Turskoj početkom 18. stoljeća, napisali su.

Potrebni sastojci

Kako god bilo i čije god bile - bit će naše kad ih pripremimo kod kuće. Evo što će vam sve biti potrebno.

Za mesne okruglice:

  • krušne mrvice
  • mlijeko
  • mljevena junetina
  • mljevena svinjetina
  • jaje
  • režanj češnjaka
  • crveni luk
  • nasjeckani svježi peršin
  • suncokretovo ulje za prženje
  • sol i papar

Za umak:

  • maslac
  • glatko brašno
  • povrtni temeljac
  • slatko vrhnje
  • sojin umak
  • Dijon senf
  • sol (ako je nema u temeljcu)

Kako se pripremaju

U zdjeli pomiješajte krušne mrvice, mlijeko, jaje, češnjak, sol i papar. Kratko ostavite da krušne mrvice upiju mlijeko, pa dodajte crveni luk, junetinu, svinjetinu i peršin. Dobro izmiješajte i oblikujte okruglice. Kada imate kuglice, krenite ih pržiti u velikoj tavi dok ne dobiju boju.

Za kraj pripremite umak. U tavu u kojoj su se pekle okruglice ubacite maslac, pa dodajte glatko brašno i miješajte. Kad dobije zlatnožutu boju, ulijte temeljac i slatko vrhnje, pa dodajte senf i sojin umak. U umak dodajte mesne okruglice i još kratko prokuhajte. Servirajte uz pire krumpir.

Detaljan recept nalazi se ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.