Oboljela od multiple i dobila otkaz. Danas ima proizvod koji drži svaki drugi dućan

Foto: Viktorija Primorac/Nutty.hr

MULTIPLA SKLEROZA autoimuna je, upalna i neurodegenerativna bolest središnjeg živčanog sustava koja najčešće zahvaća mlade osobe između 20. i 45. godine života, od koje u svijetu boluje više od dva milijuna ljudi, a u Hrvatskoj njih oko sedam tisuća, prema posljednjem istraživanju koje je 2020. godine proveo HZJZ.

Što je multipla skleroza i koji su simptomi?

Multipla skleroza (ili skraćeno MS) kronična je autoimuna bolest središnjeg živčanog sustava kod koje dolazi do propadanja ovojnice koja obavija živčana vlakna, a posljedica toga je upalna reakcija.

Početni simptomi najčešće su smetnje osjeta, smanjenje oštrine vida, gubljenje snage u rukama ili nogama, trnci i utrnulost nekog dijela tijela, povećan osjećaj umora, poteškoće u razmišljanju, dvoslike, poremećaji ravnoteže i vrtoglavice, a mogu se javiti i poremećaj koordinacije pokreta, podrhtavanje ruku i nogu, ali i depresija.

Istraživanja su pokazala da žene obolijevaju dvaput češće od muškaraca, a bolest najčešće zahvaća mlade osobe između 20. i 45. godine života. Multipla skleroza kod svake se osobe manifestira drugačije – kod većine bolesnika simptomi se pojavljuju povremeno, a s progresijom bolesti mogu se mijenjati jačina i trajanje simptoma.

Još uvijek nije poznato koji je točno uzrok multiple skleroze, no čini se da je ta bolest rezultat djelovanja više čimbenika koji su djelomično okolišni, a djelomično genetski. Stresni događaji povezani su s dvostruko većim rizikom od pojave simptoma, a niska razina vitamina D smatra se još jednim okolišnim čimbenikom koji bi mogao utjecati na pojavu multiple skleroze.

Za vrijeme pandemije dobila dijagnozu pa ostala bez posla

Od multiple skleroze oboljela je i naša sugovornica Maja Fertalić, poduzetnica i osnivačica brenda Nutty, koja je u svojoj 36. godini dobila dijagnozu multiple skleroze koja joj je u potpunosti promijenila život. No, kako kaže, nije joj sama dijagnoza ove autoimune bolesti toliko promijenila život, koliko sve ostale promjene koje su se zbog nje dogodile.

"Prvi simptomi MS-a došli su u vrijeme globalne pandemije i zagrebačkog potresa, a s potvrdom dijagnoze ostala sam i bez posla jer se ured firme u kojoj sam radila zatvorio. Dijagnozu sam brzo prihvatila, kao i svoje novo stanje i jednostavno krenula s promjenama. U tom trenutku stvarno je lako klonuti i tijelom i duhom, teško se probuditi svako jutro i ponovo osvijestiti da se to događa baš meni, ali srećom ja nisam osoba koja bi potonula u samosažalijevanje, nego sam jednostavno krenula u akciju", započinje Maja svoju priču.

Iako, kaže, razumije da je u takvoj situaciji vrlo jednostavno početi se sažalijevati nad samim sobom i pustiti se tijeku bolesti, ona nije dopustila da ju to obeshrabri. Iako joj je trebalo vremena da prihvati činjenicu da je bolest tu, ona je s vremenom prilagodila sebe novoj situaciji i sad joj se lakše nositi s ovom dijagnozom.

"Naučila sam slušati i čuti što mi moje tijelo kaže, pa recimo, kad radim previše, MS me podsjeti da je još tu, odmah krenu umori, trnci u nogama i onda znam da moram prikočiti i staviti svoje zdravlje na prvo mjesto", govori Maja, koja je prvo ljeto nakon dijagnoze dobila odličnu poduzetničku ideju do koje možda ne bi došlo da nije ove bolesti - osmislila je Nutty Barice, zdrave pločice napravljene od jedinih sastojaka koje je tada mogla jesti, jer je zbog bolesti u potpunosti morala promijeniti prehranu.

Iako je i prije dijagnoze vodila brigu o svojoj prehrani, jer je i sama bivša sportašica, uvijek je bila aktivna i nije razmišljala da bi se uopće mogla naći u situaciji da nije u mogućnosti prijeći desetak stepenica ili odraditi najlakši mogući trening. No odustajanje za nju nije bilo opcija i malo-pomalo naučila se na novi način života.

Bolest ju je "potaknula" da pokrene uspješan posao

"To je rezultiralo time da danas više nisam na medicinskoj terapiji, već isključivo na prilagođenoj prehrani i prirodnim dodacima. Izbacila sam sve mliječne proizvode i mlijeko, jaja, meso, rafinirane šećere, gluten i nezdrave masnoće, a novu prehranu sam bazirala na jako puno povrća, proteina, uglavnom ribe i orašastim plodovima, na temelju čega je i nastala Barica", ističe Maja.

"Ideja Barica je nastala prvo ljeto nakon dijagnoze kad sam bila na Pelješcu i Korčuli i nisam mogla u trgovini kupiti ništa što sam smjela jesti prema svom novom protokolu prehrane. Tako sam sa sobom nosila orašaste plodove i kikiriki maslac, a upravo je to baza svih naših Barica, koje su nastale prvenstveno zato što sam sebi htjela osigurati zdravi snack gdje god idem", kaže Maja.

Ubrzo je, dodaje, primijetila interes svojih prijatelja, pa onda i šire okoline, i shvatila da se u ovoj priči krije ogroman potencijal te da ljudi cijene kvalitetan proizvod. Niti mjesec dana nakon što je napravila prvu, tada bezimenu pločicu, počela je raditi pločice i za druge, a uskoro ih i prodavati, i tu se zapravo rodio brend Nutty.

Barice su, kaže nam Maja, ime dobile iz korijena engleske riječi "bar", što bi na hrvatskom značilo pločica, a željeli su im dodati lokalni štih pa su tako nastale Barice. Nutty Barice, za koje Maja kaže da su puna šaka orašastih plodova i najbolja hrana za tijelo i mozak, dolaze u četiri okusa.

U početku sve radili ručno, prve Barice pakirali u papir za pečenje

U ponudi su Bee Original s medom, Green is in s agavinim sirupom i marelicama, It's a date s datuljama i marelicama te Better Together, spoj kakaa i hrskave naranče. Ipak, jedno im je zajedničko - baza svih pločica su orašasti plodovi i kikiriki maslac, a ne sadrže zob pa su i bez glutena, no u sebi nemaju ni rafinirane šećere, aditive ni palmino ulje.

Prve Barice izgledale su isto kao i ove danas, samo što su sastojci bili krupnije mljeveni jer su tada, prisjeća se Maja, baš sve radili ručno. Danas imaju mali proizvodni pogon i dio procesa su automatizirali, no njene su ruke svaki dan i dalje glavni alat proizvodnje. A zanimljivo je da su prve Barice pakirali upravo u - papir za pečenje.

"Prve pločice smo pakirali u papir za pečenje s malom mašnicom od slame i danas još uvijek imamo ljudi koji se sjete kako im je to bilo simpatično. I nama je bilo, no čim smo shvatili potencijal proizvoda, odlučili smo nabaviti bolje pakiranje. Kažem mi, jer iako sam ja osoba koja je osmislila Barice, od početka imam svoj Nutty tim koji je uz mene", kaže nam Maja.

Pakiranje se dosta promijenilo od onog početnog, a nedavno su na tržište izašli i s novim vizualnim identitetom. Ipak, okus Barica ostao je isti, a mogu se pronaći u trgovinama specijalizirane i zdrave prehrane, ali i na zdravim policama nekih velikih trgovačkih lanaca.

"Od malih trgovina specijalizirane prodaje u samo dvije godine došli smo do polica najvećih trgovina u Hrvatskoj. Svakako je veliki poticaj bio projekt Startaj Hrvatska u kojem smo proglašeni HIT proizvodom i ulistani u sve SPAR trgovine, a svakodnevno radimo na tome da se Barice mogu kupiti u svakom kutku države, a nadamo se uskoro i šire", otkriva Maja.

Nada se da će uskoro izaći i na vanjsko tržište, ali otkriva i da se u njezinoj glavi uvijek "kuhaju" i neki novi recepti i ideje. Stoga nije isključeno i da jednoga dana predstave neke nove proizvode, koji će stati uz bok Baricama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.