ČESTO smo svjedoci toga da se dvije popularne slastice spoje u jednu pa tako nastane sasvim novi hibrid. Tako je kombinacijom kroasana i donuta nastao cronut, a cruffin je nastao kao hibrid kroasana i muffina. Još jedna kombinacija dviju slastica dolazi nam iz Nizozemske, a riječ je o pecivu crompouce.
Crompouce je slastica nastala kao kombinacija kroasana i tradicionalnog nizozemskog kolača tompouce, koji okusom podsjeća na kremšnitu, no ima ružičastu glazuru. Crompouce se, dakle, pravi od iste kreme od vanilije, samo što se umjesto klasičnog lisnatog tijesta koristi tijesto za kroasan.
Crompouce - hit poslastica 2023. godine
Slastica je to koju smo zapazili na Instagram profilu Olivere Vukašinović, koja s obitelji već šest godina živi u Amsterdamu, a svoje doživljaje i izazove iz emigracije opisuje na svom blogu Pohod na vetrenjače te o njima govori u podcastu Odomaćeni.
"Na nizozemsku poslasticu crompouce sam naišla na društvenim mrežama. U jednom su trenutku bile preplavljene viralnim objavama o ovom novom desertu pa smo ga kći i ja jednostavno morale isprobati", govori nam Olivera, koja je s kćeri kušala ovu poslasticu u jednoj pop-up pekari otvorenoj u njihovoj četvrti.
Olivera na Instagramu piše da je ova nova verzija starog kolača postala pravi hit na društvenim mrežama ove godine, ali i da je registrirana kao brend. Ipak, crompouce postoji još od 2020. godine, kada ga je izmislila pekara Bammetje iz Utrechta. A nakon što je postao viralan na TikToku, crompouce se počeo praviti diljem Nizozemske.
Osim toga, nizozemski časopis Kek Mama! proglasio je crompouce poslasticom 2023. godine, a Olivera, koja je ovo pecivo probala, kaže da je vrlo fotogenično i ukusno. Iako mu je cijena četiri eura, ona smatra da je to slatkiš koji se ove sezone ne smije propustiti.
A u Hrvatskoj ćemo, čini se, ipak morati malo pričekati jer viralni crompouce kod nas nije dostupan. Dakle, tko ga želi probati, morat će potegnuti sve do Nizozemske.