Ovo je najpoznatija švedska slastica, a popularizirala se diljem svijeta

Foto: Shutterstock

IAKO su se cimet-rolice na našim prostorima pojavile tek relativno nedavno, u svijetu su one već desetljećima prilično popularna slastica koju mnogi smatraju pravim comfort foodom. U SAD-u su osobito popularne, i to u rangu krafni, a korijene zapravo vuku iz Skandinavije, točnije iz Švedske. Posebno su popularne u Švedskoj i Danskoj, gdje se nazivaju "kannelbullar". 

Simbol za pauzu uz kavu

Vjeruje se da su nastale još početkom 20. stoljeća, nakon Prvog svjetskog rata, kada su šećer i cimet postali dostupnije namirnice. U Švedskoj su cimet-rolice postale simbol njihovih svakodnevnih pauza za kavu poznatih kao "fika", o čemu postoje i knjige i razne studije, poput The Art of the Coffee Break. 

Tradicionalno se cimet-rolice pripremaju od dizanog tijesta koje se puni maslacem, šećerom i cimetom, a zatim se rola, reže i peče. Švedska verzija rolica ne uključuje glazuru, originalne cimet-rolice obično su se samo posipale grubim šećerom prije pečenja, dok se u SAD-u najčešće poslužuju u raskošnijem izdanju, prelivene krem-sirom illi šećernom glazurom, što im daje dodatnu slatkoću i kremastu teksturu.

Američka verzija imena "cinnamon rolls" popularizirala je bijeli preljev, dok je skandinavska verzija ostala više tradicionalna i jednostavna. Danas se pripremaju u mnogim zemljama, a na zapadu su dio standardne ponude pekarnica i slastičarnica. U Skandinaviji su dio kulturnog identiteta, a imaju i svoj dan, takozvani Kanelbullens Dag, koji se obilježava 4. listopada.

Kod nas im je popularizaciju pokrenula robna kuća IKEA, a do danas se mogu pronaći i u ponudi pekarnica trgovačkih lanaca, kao i nekim lokalnim pekarnicama i kafićima koji ih nude uz kavu ili čaj. 

Koji su sastojci potrebni 

Evo što će vam biti potrebno za pripremu tijesta:

  • glatko brašno
  • šećer
  • mlijeko
  • suhi kvasac
  • jaja
  • maslac
  • sol

Za nadjev pripremite:

  • smeđi šećer
  • cimet
  • maslac

Za preljev:

  • krem-sir
  • maslac
  • šećer u prahu
  • ekstrakt vanilije

Kako se pripremaju

Počnite pripremati tijesto tako da u toplo mlijeko stavite kvasac i ostale sastojke, pa dodate brašno i sol te miješate dok se ne počne formirati tijesto. Desetak minuta ga mijesite do glatke teksture, pa ga ostavite da se digne. 

Dok se tijesto diže, pripremite nadjev: ravnomjerno premažite tijesto omekšalim maslacem, pospite šećerom i cimetom pa zarolajte i izrežite rolice na širinu od 3 cm. Rolice ostavite da odstoje 45 minuta pa ih stavite peći. 

Za kraj pripremite preljev tako da izmiksate sve sastojke i premažete ih po pečenim cimet-rolicama. 

Detaljan recept s točnim mjerama i detaljima pripreme pročitajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.