Petra Jelenić napravila je modernu varijantu knedli, na ovaj način ih još niste jeli

Foto: Shutterstock

U NEDJELJU je emitirana još jedna epizoda gastro-putopisne emisije Slatka kuharica, a poznata slastičarka Petra Jelenić ovom je epizodom završila svoje putovanje Slavonijom, i to receptom za knedle. Gospođa Ruža pokazala je kako ona radi ovo mnogima omiljeno jelo, a Petra je napravila moderniju verziju ovog jela, kakvu sigurno još niste probali.

Knedle gospođe Ruže

Gospođa Ruža pokazala je kako ona radi knedle sa šljivama, omiljeno jelo koje se najčešće servira s poprženim krušnim mrvicama i šećerom, a upravo tako ih radi i gospođa Ruža. Sve radi ručno i od nule, a za knedle su joj od sastojaka bili potrebni:

  • krumpiri
  • maslac
  • oštro brašno
  • jaja
  • sol
  • šljive
  • svinjska mast
  • krušne mrvice
  • šećer po želji.

Krumpir očistite i ogulite pa stavite kuhati u posoljenu vodu. Kada se skuha, dobro ga ocijedite pa mu dodajte maslac i malo soli te izgnječite u glatku smjesu. Zatim dodate dva jaja i brašno pa umijesite tijesto. Ako je ljepljivo, dodajte još malo brašna. Tijesto podijelite na jednake dijelove i svaki komad tijesta malo spljoštite između dlanova, umetnete šljivu pa zatvorite, oblikujući knedlu.

Knedle zatim kuhate u ključaloj vodi koju ste prethodno posolili i kuhate ih 5 do 7 minuta. U međuvremenu, n tavi otopite malo svinjske masti i pospite mrvicama. Pržite mrvice dok ne dobiju boju pa na to stavite knedle. Okrećite ih na mrvicama dok cijele ne budu prekrivene pa ih servirajte na tanjure, po želji pospite šećerom i poslužite.

Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.

Osječka pjena od kora krumpira 

U drugom dijelu epizode, Petra je napravila moderni zaokret na klasične knedle sa šljivama i pripremila osječku pjenu od kora krumpira. Od sastojaka su joj za to bili potrebni:

  • crveni i bijeli krumpiri
  • mlijeko
  • slatko vrhnje
  • krupna sol
  • cvjetni med
  • vanilija u prahu
  • maslac
  • brašno
  • mlijeko u prahu
  • panko mrvice.

Debelo guljene kore od krumpira složite na krupnu sol i stavite peći na 200 stupnjeva do karamelizacije. Kore ohladite pa ih stavite u slatko vrhnje i mlijeko, pokrijte folijom i ostavite tako preko noći. Drugi dan vrhnje i mlijeko procijedite, dodajte med i vaniliju pa sipajte u bocu za šlag. Stavite jednu bombicu potisnog plina, protresite i spremite na hladno.

Zatim napravite hrskave mliječne mrvice - otopite maslac, pomiješajte sve suhe sastojke osim soli pa sipajte na maslac. Lagano pecite do zlatno-smeđe boje pa mrvice prebacite na papir za pečenje da se ohlade i malo ih posolite.

Cijeli recept s točnim mjerama je ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.