Pitali smo liječnicu koliko je opasno konzumirati meso medvjeda, evo što kaže

Foto: Shutterstock

NEDAVNO SU mediji ponovo pisali o američkoj obitelji iz Južne Dakote koja se u svibnju 2022. otrovala nakon što je pojela meso crnog medvjeda ispečeno na roštilju.

"Prema izvješću, meso je u početku nenamjerno posluženo slabo pečeno, navodno jer je ova vrsta mesa sama po sebi tamne boje, a članovima dotične obitelji je bilo teško vizualno utvrditi stupanj pečenja. Nakon što su neki od njih počeli jesti meso i primijetili da je nedovoljno pečeno, vratili su ga na roštilj prije nego što je ponovo posluženo", piše Guardian.

Iako je prije pečenja bilo zamrznuto 45 dana kako bi se ubili eventualni paraziti, to se nije dogodilo jer su neke vrste parazita otporne na smrzavanje, a medvjed čije su meso pekli bio je zaražen trihinelozom, parazitarnom bolesti čiji je uzročnik glista.

@blooddocdad #parasite #blackbear #infection #cdc #fypp #greenscreen ♬ original sound - Dr. Amit Garg 🩸

Od osam članova ove obitelji koja je pojela zaraženo meso, njih šest je imalo simptome trihineloze koji mogu ovisiti o tome kamo ličinke migriraju u tijelu - u probavnom traktu mogu uzrokovati bolove u trbuhu, proljev ili povraćanje, u mišićima mogu izazvati osip, groznicu i natečenost, a povremeno se mogu pojaviti i simptomi opasni po život.

Inače, diljem SAD-a trihineloza se rijetko prijavljuje, a većina prijavljenih slučajeva odnosi se na konzumaciju mesa divljači. Od siječnja 2016. do prosinca 2022. u SAD-u je bilo sedam epidemija trihineloze koje su prijavljene njihovom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti s ukupno 35 slučajeva. Meso medvjeda bilo je ili sumnjivi ili pak potvrđeni izvor infekcije za većinu ovih izbijanja.

Do trihineloze može doći ako meso nije dovoljno termički obrađeno

Kako uopće dolazi do zaraze i je li bilo zabilježenih slučajeva i kod nas, pitali smo pročelnicu Odjela za gastrointestinalne infekcije Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, izv. prof. dr. sc. Mirjanu Balen Topić, a evo i što nam je rekla.

"I čovjek i životinje koje su mesožderi ili svejedi mogu se zaraziti nakon što pojedu cistama zaraženo termički neobrađeno ili termički nedovoljno obrađeno meso. Meso medvjeda može biti izvor zaraze za čovjeka ako se jede sirovo ili u obliku suhomesnatih proizvoda, no ako se dostatno prokuha ili ispeče, paraziti će se uništiti i bolest se u tom slučaju ne može prenijeti na ljude", istaknula je Balen Topić. 

Dodala je i da, prema njezinom saznanju, u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu do sada nisu imali zabilježenih slučajeva trihineloze u ljudi s jasnim izvorištem u mesu medvjeda jer se ono kod nas vrlo rijetko konzumira. Istaknula je i da se, u slučaju da se meso medvjeda planira konzumirati, prethodno treba testirati na prisutnost trihinele u mišićima.

Izvorište trihineloze u Hrvatskoj do sada uglavnom bilo suho svinjsko meso

"S obzirom na prehrambene navike, izvorište trihineloze u ljudi u Hrvatskoj je do sada uglavnom bilo suho svinjsko meso, a bolest je u današnje vrijeme vrlo rijetka zahvaljujući veterinarskoj kontroli mesa namijenjenog za konzumaciju", rekla nam je Balen Topić.

Za kraj je dodala da, ako dođe do kršenja zakonskih odredbi i propisa o kontroli mesa, nakon konzumacije trihinelom zaraženog mesa može doći do sporadičnih oboljenja, ali i do epidemijske pojave trihineloze u populaciji, odnosno do pojave velikog broja oboljelih osoba nakon konzumacije zaraženog mesa iz jednog izvora.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.