Pričali smo sa Sabrinom koja je torte pretvorila u posao, a tjedno ih napravi 20

Foto: Sabrina Herak Smoković

GLAVNI DIO svakog rođendana ili bilo kakvog drugog slavlja je, složit ćemo se, torta, a osim što mora biti ukusna, veliki je plus i ako je lijepo dekorirana. Upravo takve torte radi naša sugovornica Sabrina Herak Smoković, čije su torte sve popularnije među mladima zbog prepoznatljive estetike.

Kada vidite ove torte, možda biste na prvu pomislili da iza njih stoji dobro uigran tim, no zapravo iza #CAKEME torti stoji one-man band - Sabrina koja, osim što peče torte, ujedno ih i dekorira, vodi poslovanje, prima i izdaje narudžbe, vodi marketing i društvene mreže, fotografira i kreativno osmišljava kampanje.

"Zvuči kao puno posla za jednu osobu, ali kad se neočekivano zaljubiš u svoj novi životni put, ništa ti nije teško i ulažeš tisuću posto i svaki atom snage u ono što stvaraš", kaže nam Sabrina, kojoj je pečenje i ukrašavanje torti u početku bilo samo zanimacija u slobodno vrijeme, no sada joj je preraslo u posao.

Torte pretvorila u posao

"Po struci sam diplomirani filmski i kazališni producent te iza mene stoji višegodišnji rad u struci, točnije u filmskoj i reklamnoj industriji. Producirala sam veliku većinu televizijskih reklama, vodila filmske festivale, kreirala plesne predstave, a na kraju je sve završilo - u tortama. Nitko nije mogao ni zamisliti da ću se baviti proizvodnjom torti, posebice uzevši u obzir da nikada nisam bila pretjerano zagrijana za kuhanje. Neke nam ideje obično sinu preko noći, prespavamo ih i shvatimo da nemaju smisla.

Ova ideja zaista i jest sinula preko noći, no svaka prespavana noć učinila ju je još bližom. Producirajući reklamne kampanje, neprestano sam proučavala marketinške strategije velikih i malih kompanija, zatim sam upisala tečaj digitalnog marketinga, a nedugo nakon toga i tečaj za slastičara. Gledajući unazad, sve su to bili sitni koraci koji su rezultirali s #CAKEME, mojim, za sada, malim brendom u koji sam, moglo bi se reći, uložila gotovo sve", priča Sabrina.

Cijela priča je, kaže nam Sabrina, krenula udarno, jako i naglo, a zatim se urušila na nulu i bacila ju na početak, još jednom potvrdivši da apsolutno ništa ne nastaje preko noći. Ona i njezin tadašnji poslovni partner započeli su biznis s tortama, imali dvije launching kampanje, da bi zatim shvatili da poslovna taktika ne funkcionira i sve stavili sa strane na godinu dana. No onda je, ovoga puta uspješnije, Sabrina ponovno pokrenula #CAKEME.

Na udarne dane počinje raditi u 7 ujutro i završava u ponoć

"Upisala sam tečaj za slastičara i u studenom 2023. napravila svoju prvu tortu. Iako vizualno nije bila privlačna, to me nekim čudom nije obeshrabrilo, već me nagnalo da konstantno istražujem, ulažem u opremu, u sebe i vještinu te su torte već nakon mjesec dana počele na nešto sličiti. Ponovno sam pokrenula #CAKEME, ovaj put još jače, s jasno osmišljenom strategijom i vrlo discipliniranim pristupom. Uslijedilo je to da je prije dva mjeseca posao zaista ozbiljno krenuo. Zadovoljstvo je gledati unazad i vidjeti postepeni napredak. Baby steps su, dokazano, zaista ključni u životu, no s uloženim velikim trudom", kaže ona.

U međuvremenu je napravila gomilu torti i gotovo svaku objavi na svom Instagramu - dolaze u raznim bojama, s najraznolikijim dekoracijama i natpisima koji god vam padnu na pamet, no priznaje da nijedna torta koju je dosad napravila nije bila jednostavna te da svaka iziskuje ogroman trud i mnogo vremena.

"Samo ukrašavanje torte traje oko pola sata, no ako računamo pečenje biskvita, hlađenje i pripremu krema, za jednu mi tortu treba minimalno šest sati. Na udarne dane, a to su četvrtak i petak, moj radni dan počinje u 7 ujutro i završava u ponoć, bez pauze, bez sjedenja i bez izlaženja iz kuhinje", kaže Sabrina, kojoj su, uz tečaj za osposobljavanje za slastičara, pri ukrašavanju torti uvelike pomogli i Instagram i YouTube tutorijali koje je neprestano gledala te uz njih redovito vježbala.

"Bilo je potrebno mnogo vremena da shvatim kako dobiti idealnu konzistenciju kreme, za istraživanje nastavaka, kombinacije boja. Baš sam nedavno pomislila kako bih se na početku umorila od dvije torte. Neki dan sam ih u jednom danu napravila devet a da kvaliteta nije pala. Iako još vidim mjesta za napredak, moram priznati da se trenutno zaista osjećam vještom u dekoriranju torti", priznaje Sabrina.

U prosjeku napravi 20 torti tjedno

Sabrina kaže da u prosjeku napravi 20 torti tjedno, a iako tjedan započinje lagano, s jednom do dvije torte na dan, kako se bliži vikend, raste i potražnja. Rujan je, kaže, bio udaran pa četvrtkom i petkom obično ne izlazi iz kuhinje, a radi i po 17 sati dnevno bez pauze, na što se psihički i organizacijski dobro pripremi.

"Mnogo je tu posla, osim fizičkog, treba se neprestano i mentalno naprezati, osmišljavati kampanje, biti ispred konkurencije, promišljati budućnost, kako i dalje biti inovativan kad dođe do zasićenja tržišta. Uvijek pokušavam biti dva mjeseca ispred realnog vremena, mogla bih raditi 24 sata dnevno bez pauze i dalje ne ostvariti sve što sam htjela u danu, no treba se znati zaustaviti, odmoriti, balansirati privatni i poslovni život. Treba putovati, družiti se, odmarati jer upravo tada dolaze nove i najbolje ideje", kaže Sabrina.

Ideje joj daju i sami klijenti i klijentice, a ističe i da vrlo rijetko radi identične dizajne pa je samim time svaka njezina torta unikatna i predstavlja novi dizajn. Što se tiče okusa, ponuda je raznolika pa si svatko može pronaći nešto što mu odgovara, a u ponudi ima razne klasike - od čokolade i jagode do vanilije i pistacije. No, Sabrina ni tu ne staje.

"Za koji mi tjedan počinje novi, napredniji tečaj slastičarstva, stoga već sada mogu najaviti da novi okusi uskoro stižu", kaže i dodaje da se posao širi pa planira i nova ulaganja u opremu, što će značiti i veći broj narudžbi tjedno, ali i širenje tima. Otkrila je da razmišlja i o otvaranju slastičarnice, ali svemu pristupa polako, korak po korak.

"Mislim da će prvo uslijediti širenje poslovanja u kuhinji, a zatim širenje biznisa na van. Slastičarna je još uvijek daleko ispred mene, ne mogu reći da o tome ne razmišljam, no jednostavno ne želim otvarati dok to ne bude ostvarenje mojih snova. S obzirom na to da će to iziskivati velika ulaganja, ostavit ću to još malo sa strane i fokusirati se na svoju pick-up lokaciju, ulaganje u sebe i svoje vještine, proširenje tima, a ono što uslijedi nakon toga bit će samo velika nagrada i iznenađenje, prvo za mene, a onda za ostale", zaključuje Sabrina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.