Restorani u Parizu optuženi da zastrašuju goste kako bi ostavili veću napojnicu

Foto: Shutterstock

OVO ĆE ljeto u Parizu biti drugačije od svih dosadašnjih - ovdje se održavaju Olimpijske igre, a već sada je potvrđeno da će u grad u vrijeme Olimpijskih igara doći najmanje 15 milijuna turista, što je i za veliki grad poput Pariza ogroman broj.

U duhu Olimpijskih igara i cijene u Parizu dramatično su porasle. Od prijevoza i smještaja, pa sve do hrane u restoranima, a portal Food and Wine piše da će cijena karata za parišku podzemnu željeznicu, koja je ujedno i najbolji način za kretati se gradom, skočiti s 2.50 eura na 3.70 eura.

I restorani žele profitirati od Olimpijskih igara

A kako bi uoči Olimpijskih igara i restorani maksimalno zaradili, ne samo da su podigli cijene već su optuženi za to da varaju i zastrašuju goste kako bi im ostavili veću napojnicu. To uglavnom izgleda tako da, kada dođe vrijeme za naplatu, konobar dolazi do stola sa svojim POS aparatom, a kada prislonite karticu, na zaslonu aparata vas pita koliku napojnicu želite ostaviti. 

Vi možete sami odabrati koliku ćete napojnicu ostaviti - 5, 10, 15 ili 20 posto - a konobar se u tom trenutku naginje prema vama, samo kako biste ostavili što veću napojnicu. Ova je praksa u restoranima diljem Pariza izazvala negodovanje, a glavna meta su, naravno, turisti koji ovdje dođu zbog Olimpijskih igara.

>> Što će se jesti na Olimpijskim igrama u Parizu? 60 posto hrane bit će bez mesa

No da stvar bude gora, pariški restorani na račun već dodaju 15 posto za uslugu, a lokalci obično ostavljaju još dodatnih pet posto napojnice, koja se kod njih zove pourboire, što se doslovno prevodi kao "za piće" (a to je dobro imati na umu ako se nađete u Parizu).

Kako se zaštititi?

Ako se i vi za vrijeme Olimpijskih igara nađete u Parizu, najbolji način da spriječite da se ovo i vama dogodi jest da platite u gotovini. Većina restorana i dalje prima gotovinu, a čak i ako morate platiti karticom, recite im u trenutku plaćanja da napojnicu dajete u gotovini. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.