SARMA, popularno jelo koje se tradicionalno priprema u zimskim mjesecima, kod nas se pravi s mljevenim mesom, najčešće svinjetinom, a ponekad i s miješanim mljevenim mesom, koje se zatim pomiješa s rižom i zamota u list ukiseljenog kupusa. No jeste li probali ili barem čuli za - vegansku sarmu?
Sarma bez mesa hit je među veganima i vegetarijancima, a iako će mnogi reći da sarma jednostavno nije sarma ako je bez mesa, postoje oni koji se baš i ne bi složili s tom tvrdnjom dok god su tu kiseli kupus i pire krumpir uz koji se ta sarma posluži.
Recept za vegansku sarmu pronašli smo kod naše čitateljice Azre Šarac, koja ga je podijelila u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? - umjesto mesa koristila je crvenu leću, koju je pomiješala s rižom, a sve je drugo manje-više isto kao i kod klasične sarme.
Potrebni sastojci
Bilo da ste i sami vegani i želite isprobati ovaj recept ili vas jednostavno zanima kakvog je okusa veganska sarma, za osam sarmi bit će vam potrebno:
- riža
- crvena leća
- maslinovo ulje
- pasirana rajčica
- koncentrat rajčice
- mljevene lanene sjemenke
- kiseli kupus
- začini po želji
Kako se priprema
Prvo pomiješajte sastojke za nadjev - leću, rižu, maslinovo ulje, pasiranu rajčicu, pastu od rajčice i začine u količinama po želji. Ostavite sa strane dok pripremate kupus. Glavici kupusa odrežite listove i svaki list operite u vrućoj vodi nekoliko puta. Ako želite da sarme budu manje kisele, kupus ostavite u vreloj vodi desetak minuta.
Naribani kupus također operite u vodi. Oprane listove napunite nadjevom tako da na svaki list stavite žlicu do dvije nadjeva, zamotate i složite u lonac jednu sarmu do druge.
Dodajte još malo začina, sol, pasiranu rajčicu, slatke mljevene paprike, lovor, malo ulja, a zatim i ribani kupus i prelijte vodom tako da prekrijete sve sarme. Kuhajte na laganoj vatri 45 min. Ako želite malo gušći umak, 5 minuta prije kraja kuhanja u sarmu dodajte mješavinu jedne žličice brašna i 100 ml vode. Sarmu na kraju poslužite s pire krumpirom.
Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.