BOŽIĆ se bliži kraju, no što učiniti s ostacima hrane? Je li ih moguće nekako upotrijebiti da ne propadnu? U današnje se vrijeme bacaju velike količine hrane, a ne mora biti tako. Uz malo vještine i poneki savjet iskusnog chefa Marina Medaka, moći ćete napraviti nove ukusne obroke i spriječiti gomilanje otpada.
Svratite u srijedu, 27. prosinca, od 17 sati do paviljona na Zrinjevcu i poslušajte poneki koristan savjet. U nastavku imamo njih par, koje nam je otkrio sam chef Medak, a preostale možete čuti na radionici.
Danas pečena piletina, a sutra ukusna salata
Od ostataka piletine pripremite ukusnu salatu. Natrgajte piletinu na sitne komade, dodajte cherry rajčice i luk. Dodajte skuhani ječam (ili rižu, bulgur, što god od žitarica), sve pomiješajte i po želji začinite.
Od starog kruha pripremite ukusne knedle
Stari kruh namočite u toplo mlijeko, ocijedite, dodajte jaja, prepečeni špek, luk, češnjak, sol i papar. Nakon toga oblikujte i skuhajte knedle koje ćete servirati uz razne umake s kuhanim ili pečenim odrescima svih vrsta mesa.
>> Recept: Okruglice od starog kruha
Kore od povrća mogu postati ukusan čips
Operite povrće prije guljenja, a ostatke guljenja dobro posušite, popržite u dubokom ulju i začinite solju i paprikom. Pozovite goste na druženje i podijelite s njima kako kreativno iskoristiti ostatke od povrća kojima doista nije mjesto u biootpadu.
Od rižota do paniranih kuglica - kako? Lako!
Oblikujte smjesu u kuglice, ispanirajte koristeći brašno, jaja i krušne mrvice te pecite u dubokom ulju. Jelo poslužite uz umak po volji, a najbolje će odgovarati uz osvježavajuće bijele umake na bazi grčkog jogurta ili vrhnja, uz malo peršina, vlasca ili kopra.
>> Recept: Arancini - okruglice od riže
>> Koliko hrane pripremiti za Božić da ne bude ostataka? Ovdje je sve u gramima