Palačinke pripremljene ovako su jedan od najtraženijih deserata u Hrvatskoj

Foto: Index Recepti

JEDNO od jela koja možemo zamisliti i kao glavno jelo, večeru i desert definitivno su zapečene palačinke sa sirom. U ponudi su mnogih restorana s domaćom hranom, a često se pripremaju i kod kuće.

Inače, palačinke su u Hrvatsku stigle kao dio austrougarskog kulinarskog nasljeđa, a baš ovakve su posebno popularne u Slavoniji, Međimurju i Zagorju, gdje se svježi sir najviše i koristi u slasticama. Na selu su se radile kao desert nakon obilnog ručka, a koristili su se domaći sir i vrhnje.

Ovakve palačinke mogu se servirati i u slanoj verziji - jednostavno se ne dodaje šećer u nadjev. Od slatkih verzija poznata je ona s dodavanjem grožđica, s cimetom koji im daje posebnu aromu ili s marmeladom kojom se palačinke premažu prije dodavanja sira.

U Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? čitateljica je podijelila svoj provjereni recept za slatke zapečene palačinke sa sirom.

Potrebni sastojci

Evo koje je sastojke koristila.

Za palačinke:

  • mlijeko
  • mineralna voda
  • šećer
  • jaja
  • glatko brašno

Za smjesu od sira:

  • svježi sir
  • kiselo vrhnje
  • jaje
  • vanilin šećer
  • korica limuna
  • šećer

Za premaz:

  • kiselo vrhnje
  • jaje
  • vanilin šećer

Kako se pripremaju

Priprema je jednostavna - ispecite palačinke, pa napravite smjesu. Jednostavno pomiješajte sve sastojke, dobro ih izmiješajte da se prožmu. Napunite palačinke smjesom i zarolajte. Pomiješajte sastojke za premaz i premažite palačinke, pa ih stavite peći i servirajte tople.

Detaljan recept nalazi se ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.