U LOVRANU se za malo manje od dva tjedna održava dan posvećen trešnjama, a peći će se i sad već tradicionalna štrudla od trešanja duga 10 metara.
Trešnja, ili na lokalnom dijalektu črešnja, imala je važnu ulogu u povijesti, kulturi i gospodarstvu Lovrana. Opjevane lovranske črešnje sočnije su i slađe od većine ostalih primjeraka tog voća, tvrde lokalci. Uz marun, tijekom povijesti trešnja je bila jedan od glavnih izvoznih proizvoda Lovrana.
U lipnju slastice po tamošnjim restoranima
Dani črešanja ondje traju tijekom lipnja, u vrijeme berbe trešanja. Lovranske kavane i restorani nude kolače i slastice, ali i druga jela spravljena od ovog sočnog, slatkog voća, pa se tijekom lipnja, odnosno od 1. 6. do 30. 6., u Lovranu mogu kušati razne slastice od trešanja - kako je istaknuto na webu lokalnog TZ-a, no točan popis restorana, nažalost, nije moguće pronaći.
15. lipnja na lovranskom Trgu slobode održat će se fešta posvećena trešnjama, kada će uz gastronomsku, glazbenu i kulturnu ponudu, najavljuju organizatori, posjetitelji moći kušati i 10-metarsku štrudlu od trešanja, ali i ponijeti kući ponešto od preostale ponude slastica od trešanja.