U Zelini je 3. lipnja Gljivarijada. Brat će se gljive, učiti o njima, ali i jesti

Foto: Shutterstock

POSJETITELJE očekuje bogat gastronomski i zabavni program uz branje gljiva, najavili su iz Turističke zajednice grada Sveti Ivan Zelina vezano uz događaj koji priređuju 3. lipnja u Kladeščici, u Sv. Ivanu Zelini.

Zelinska gora i njezine šume poznate su po velikom broju raznovrsnih gljiva. U tamošnjem podneblju vrganj je jedna od najpoznatijih gljiva, no uz njega postoji i mnogo drugih jestivih gljiva. Kako ih prepoznati i koje su to, možete vidjeti upravo na njihovoj Gljivarijadi.

Gljivarski gulaš zvuči jako primamljivo

Izložen će biti velik broj raznovrsnih otrovnih i neotrovnih gljiva koje rastu u zelinskim šumama, ali i u cijeloj Hrvatskoj. Zanimljivo je da Međunarodna zelinska gljivarijada okuplja preko 200 gljivara i gljivarskih udruga kako iz Hrvatske, tako i iz susjednih zemalja.

Već tradicionalno taj dan gljivari pohode okolne šume u potrazi za gljivama i natječu se u pronalaženju najvećeg broja vrsta i najljepše gljive.

Posjetitelje zelinske Gljivarijade, najavljeno je, očekuje bogat gastronomski i zabavni program - uručuju se nagrade za najljepše ubrane gljive, poslužuje se gljivarski gulaš, održava se natjecanje u spremanju kotlovine.

16. lipnja 55. Izložba vina kontinentalne Hrvatske

Sveti Ivan Zelina ima bogatu vinsku tradiciju, a još 1860. godine u Zelini je održana prva izložba vina pa sada ima tradiciju dulju od 50 godina. Uz natjecateljski i izlagački dio, u sklopu kojeg se predstavlja više od 300 raznih uzoraka vina, na izložbi se održavaju i prezentacije najnovijih dostignuća na području vinarstva i vinogradarstva, kao i predavanja stranih gostiju i vinara iz Francuske, Slovenije, Italije i Makedonije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.