Znate li za ovaj superjednostavan talijanski kolač? Domaćice ga rade stoljećima

Foto: Shutterstock

CIAMBELLA je tradicionalni kolač koji potječe iz središnje Italije, a posebno je popularan bio u Toskani. Riječ je o vrsti kolača u obliku vijenca (priprema se u kalupu za kuglof), a ime mu potječe od latinske riječi "cymbium", što znači posuda. Talijani ga pripremaju već stoljećima, a zbog jednostavne pripreme i sastojaka posebno je bio omiljen u ruralnim krajevima. 

Kolač iz "domaće radinosti" 

Ovakvi su nam kolači omiljeni, a bili su i domaćicama koje su ga pripremale kao desert koji se moglo dugo čuvati. Recept se prenosio s generacije na generaciju, a ovisno o regiji, postoji više vrsta ciambelle. Primjerice, ciambella romagnola nema rupu u sredini, a premazuje se šećernim granulama prije pečenja.

Ciambelli al vino dodaje se vino ili anis, zbog čega ima specifičnu aromu popularnu u Toskani, dok se ciambella fritta priprema kao prženo tijesto u obliku prstena i posipa šećerom, pa nalikuje krafnama. 

Najčešće se jede za doručak ili poslijepodnevni zalogaj uz kavu ili čaj, ali i uz desertno vino. Može se poslužiti i uz voće, vrhnje ili džem, a zbog mekanog i laganog tijesta lako se prilagođava okusima. 

Potrebni sastojci 

Većinu sastojaka sigurno imate kod kuće: 

  • glatko brašno
  • jaja
  • šećer
  • mlijeko ili jogurt
  • prašak za pecivo
  • mljeveni komorač (po želji) 
  • limun
  • maslinovo ulje
  • ekstrakt vanilije
  • prstohvat soli
  • šećer u prahu za posipanje 

Kako se priprema

Prvo pomiješajte suhe sastojke - brašno, prašak za pecivo, mljeveni komorač (ako koristite) i sol. U drugoj posudi pomiješajte sve ostale. Sjedinite ih, miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu, pa ih ulijte u kalup za pečenje. Pecite dok rubovi ne dobiju zlatno-smeđu boju pa ohladite. Prije serviranja posipajte šećerom u prahu. 

Cijeli recept s točnim mjerama nalazi se ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.