Znate li koje je seosko, zagorsko jelo danas zaštićeno? Mnogima omiljen zalogaj

Foto: Shutterstock

JEDAN od omiljenih, domaćih zalogaja koje je uvijek pravo veselje imati kod kuće, definitivno su štrukli, tradicionalno jelo iz središnje Hrvatske, a posebno popularno u Zagorju gdje su se i počeli pripremati još u 17. stoljeću. 

Jednostavno jelo seljaka

Danas su simbol zagorske kuhinje, a nastali su kao jednostavno, rustikalno jelo koje su pripremali seljaci koristeći osnovne sastojke koje su imali na raspolaganju - brašno, vodu, sir i jaja. Seljanke su bile glavne čuvarice ovog recepta, a prenosio se generacijama.

S vremenom su na selu postali iznimno popularni, a ušli su i u kuhinje urbanih sredina, poput Zagreba. Jelo se često pripremalo u domovima za posebne prigode i svečanosti, ali i kao svakodnevni obrok, a postalo je omiljeno čak i u restoranima. U Zagorju su bili uobičajen dio svakodnevnog jelovnika, bilo kao samostalno jelo ili predjelo.

Posebno su se pripremali zimi, kada su toplija, zasitnija jela bila potrebna. 2007. godine dobili su oznaku zaštićene nematerijalne kulturne baštine Hrvatske, a ova oznaka potvrđuje njihovu važnost kao dijela identiteta Zagorja i šire regije. Jedno su od rijetkih jela koje se služeno priznaje kao dio nacionalne baštine, čuvajući tradiciju pripreme i recepture kroz generacije. 

Dvije glavne vrste štrukli - kuhani i pečeni

Kuhani štrukli koji se pripremaju tako da se tijesto tanko razvalja, puni nadjevom od sira (tradicionalno svježeg kravljeg sira), savije se te se reže na komade i kuha u vodi. Poslužuju se preliveni s maslacem ili vrhnjem. 

Pečeni štrukli također se pripremaju od tankog tijesta punjenog sirom, ali se umjesto kuhanja peku u pećnici, obično preliveni vrhnjem ili jajima kako bi dobili zlatnu koricu. Ovo je najčešći način pripreme u modernim kućanstvima i restoranima. 

Danas se poslužuju u mnogim restoranima kao nacionalno jelo, a zagorski štrukli su postali i zaštićena kulturna baština Hrvatske. 

Potrebni sastojci 

Tijesto:

  • glatko brašno
  • jaja
  • sol
  • voda
  • ulje

Nadjev:

  • svježi sir
  • jaja
  • sol

Preljev:

  • domaće vrhnje

Kako se pripremaju 

Umijesite sastojke pa mijesite tijesto petnaestak minuta, dok ne bude potpuno mekano. Oblikujte u loptu, stavite u veću posudu i premažite s malo ulja. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite na toplom 45 minuta. Pripremite nadjev tako da izmiješate sve sastojke pa krenite valjkom valjati tijesto dok ne bude tanko.

Razvaljajte ga u okrugli ili kvadratni oblik pa ga premažite uljem i pustite da odstoji petnaestak minuta. Sada rukama razvucite tijesto preko cijelog stola pa rasporedite nadjev u hrpice i uz pomoć stolnjaka zarolajte. Narežite štrukle, složite ih u lim za pečenje i premažite vrhnjem. Pecite dok ne postanu zlatne boje. 

Cijeli recept naše čitateljice, s točnim mjerama i koracima pripreme pogledajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.