Mještane podravskog sela zovu prema zalogajima od tri sastojka koje obožavaju

Foto: Slatka kuharica

U novoj epizodi Slatke kuharice Petra Jelenić zaputila se u srce Podravine, u selo Peteranec, koje je poznato po svojim posebnim slasticama - mudlinima. Mudlini su u selu toliko popularni i obožavani da su mještani po njemu dobili i nadimak, pa ih se sve od milja zove "mudlini". 

Petra je ovaj put otkrila kako su mudlini zapravo nastali, a svemu ju je poučavala majstorica Zlata Dolenec. Mudlini se mogu jesti u slatkoj i slanoj verziji - kao slatki poslužuju se s pekmezom, makom i šećerom, a kao slani uz bučino ulje i kiselo vrnje.

Gospođa Zlata rekla je kako ih ne radi prema receptu, nego "iz glave", a prije nego što je počela mijesiti, Petri je rekla kako se treba "upaliti oganj" na kojemu će se mudlini kuhati. Ispričala je i kako ih najčešće radi u društvu drugih žena iz sela, a održavaju i mudlinijadu u lokalnom vatrogasnom domu. 

Recept za peteranske mudline 

Mudlini se pripremaju od najjednostavnijih sastojaka. Trebat će vam: 

  • oštro brašno
  • sol
  • voda po potrebi

U brašno stavite sol i malo po malo dodajte vodu. Zamijesite žilavo tijesto, pa oblikujte mudline i stavite ih kuhati u kipuću posoljenu vodu. Kuhajte kratko pa ocijedite. 

Ako želite slatku varijantu, poslužite s pekmezom ili posuto makom ili orasima i šećerom. Za slanu varijantu, polijte ih bučinim uljem i posolite ili otopite mast pa dodajte kiselo vrhnje, posolite pa kad prokipi, dodajte kuhane mudline. 

Cijeli recept pronađite ovdje

Petra je, inspirirana mudlinima, pripremila moderniziranu verziju - peteransku tempuru sa šljivama. Šljive umotane u tempura tijesto, hrskavo pržene i poslužene uz kremasti umak od mascarponea, kiselog vrhnja, meda, maka i cimeta.

Evo koje je sastojke koristila i kako ih je napravila. 

Recept za Petrinu peteransku tempuru sa šljivama

Za tijesto: 

  • glatko brašno
  • gustin
  • ledena voda
  • lagano umućeni bjelanjak
  • šljive
  • ulje za prženje

Za umak: 

  • mascarpone
  • kiselo vrhnje
  • med
  • mak
  • cimet

Pomiješajte brašno, gustin i vodu, pa dodajte bjelanjke. Smjesa ne mora biti glatko izmućena, a dodajte joj nekoliko kockica leda.
Šnitama šljiva dodajte gustin, pa jednu po jednu umačite u smjesu i stavite u vruće ulje. Kratko pržite pa ih izvadite na papir za pečenje. 

Za umak, sve sastojke pomiješajte, a meda dodajte po želji. Recept s točnim mjerama nalazi se ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.