Inteligentne i zabavne: Zašto je dobro imati pticu za kućnog ljubimca?

Foto: Shutterstock

VELIKI broj ljudi odlučuje se za psa ili mačku kao kućnog ljubimca. Ali, ne i vi. Vi se ne plašite razmišljati drugačije. Zašto onda ne biste uzeli pticu? Ptice ne prave toliki nered kao što vam se možda čini, a i vrlo su zabavne.

Neki ljubitelji pasa i mačaka misle da su ptice prljave životinje i da nije neko uživanje imati ih u stanu. Ptice su zapravo idealni ljubimci za one koji ne vole ili ne mogu držati psa ili mačku u svom domu.

Za razliku od pasa i mačaka, briga o ptici ne zahtijeva mnogo novca. Ptici je potrebno malo hrane i vode svakoga dana, a iz vaše kuhinje za nju možete odvojiti i po neki komad voća ili povrća. Samo se pobrinite da ne dajete ptici namirnice poput avokada, luka, čokolade ili gljiva jer je ta hrana za njih izuzetno toksična.

Osim hrane, najveći trošak ćete imati za nabavku kaveza. Ipak, održavanje čistoće kaveza nije problematično jer na dno uvijek možete postaviti stranicu iz pročitanih novina.

Vrlo inteligentne i zabavne

Jeste li znali da su ptice jedne od najinteligentnijih životinja? Razmislite - koja druga životinjska vrsta uči govoriti oponašajući podražavajući ljudski glas?

Pticama čak neće biti potrebno ni toliko vaše pažnje koju bi svakako zahtijevali pas ili mačka. Ptice ne morate izvoditi u šetnju, trenirati ih ili zabavljati. Naprotiv! One će zabavljati vas i to svakog dana.

Za razliku od pasa, kojima je potreban veći životni prostor, ptice su pogodne za držanje i u malim stanovima. Tako možete imati ljubimca, iako ne živite u kući s dvorištem. Ptice su i veoma društvene životinje koje se mogu više vezati za svoje vlasnike nego psi ili mačke.

I na kraju: vaša ptica će uvijek biti tu da vas sasluša kako se žalite o teškom danu na poslu. Na kraju vaše priče, ona će vam uzvratiti simpatičnim cvrkutanjem, piše B92.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.