Ovo je deset najslađih životinja na svijetu

Foto: Pexels

TEŠKO je reći koja je životinja najslađa na svijetu, posebno kada su ljubimci u pitanju. Vlasnici pasa smatrat će da su to psi, i to baš njihov pas, vlasnici mačaka reći će da su to svakako mačke, a vlasnici reptila odabrat će nekog od svojih ljubimaca. Ipak, postoje neke divlje životinje koje se redovito nalaze na listama najslađih životinja na svijetu, pa danas donosimo deset onih koje bi u vama mogle potaknuti "slatku agresiju".

Pustinjska lisica

Ova slatka lisica izdvaja se od drugih životinja svojim neobično velikim ušima, koje izgledaju još veće s obzirom na to da su joj šape i njuškica tako male. Inače, ovo je nacionalna životinja Alžira i zaštićena je. Hrani se malim pticama i reptilima, ali voli jesti i voće.

Kuoka

Sigurno ste nekada vidjeli jedan od videa u kojem ova preslatka životinja gricka neki list. Kuoake su poznate po svojoj veseloj naravi pa su svoje matično stanište, otoke Rottnest u Australiji, pretvorile u pravu turističku atrakciju.

Radi se o krznenim stvorenjima koja su približno velika kao domaća mačka. Zanimljivost je da ta životinja, kada se nađe u opasnosti, žrtvuje svoje mladunče koje nosi u tobolcu kako bi pobjegla od grabežljivca. Majka izbacuje svoje mladunče na tlo, a ono proizvodi zvukove koji mogu odvući pozornost grabežljivca od nje.

Arktička lisica

Nije čudo što se ove savršeno bijele životinje iznimno debelog krzna, koje im omogućuje život u najhladnijim predjelima svijeta, uvijek nalaze na listama najslađih životinja. Arktička lisica najmanja je vrsta lisice koja može težiti do četiri i pol kilograma. Ako ste mislili da su ove lisice uvijek bijele, prevarili ste se.

Kako bi se bolje kamuflirale kada nema snijega, njihovo krzno mijenja boju u smeđu ili sivu, ovisno o godišnjem dobu. Ovaj fenomen ne odnosi se jedino na one arktičke lisice koje žive na područjima na kojima je vječni snijeg i led.

Vizcacha (Viskača)

Iako ove neobične južnoameričke životinje sliče zečevima, zapravo se radi o vrsti činčile. Ovo su životinje koje žive u kolonijama, koje broje i do sto jedinki. Vizcacha se na ovoj listi našla zbog svog mekog krzna, preslatke njuškice i zanimljivih ušiju zbog kojih ju naprosto želite zagrliti.

Leopardni macaklin

Nijedna lista najslađih životinja ne može biti potpuna bez ovih neodoljivih gmazova s velikim crnim očima. Ova je životinja, osim u prirodi (potječe iz istočne i jugozapadne Azije), vrlo često moguće pronaći u terarijima ljubitelja egzotičnih ljubimaca. Osim velikih očiju koje se smatraju neodoljivima, krase ih minijaturni udovi, a njihova veličina dostiže najviše 25 centimetara.

Merkati

Ovi slatki sisavci tamnih očiju, koji često stoje na stražnjim nogama kako bi pazili na prisutnost potencijalnih predatora, žive u pustinji Kalahari. Osim velikih očiju, krase ih neobične uši u obliku polumjeseca. Radi se o maloj životinjici čija dužina tijela dostiže najviše 29 centimetara. Zanimljiv je podatak da se u Zoološkom vrtu u Zagrebu, osim voćem, beskralješnjacima i miševima, hrane i psećom hranom.

Prerijski psi

Izgled prerijskih pasa nije jedino što ljudi smatraju slatkim. Naime, njihovo glasanje, ili bolje rečeno, skvičanje osvaja srca svakoga tko ih čuje. Također, budući da su glodavci, uvijek ćete ih vidjeti kako nešto grickaju, a taj prizor je posebno sladak kada glođu, primjerice, veliku granu koja je nekoliko puta veća od njih. Duljina tijela im ne prelazi 38 centimetara, a krasi ih mekana dlaka, mesnati rep, male crne oči i vrlo malene uši.

Mali marmozet

Najmanji majmun na svijetu jednostavno je dio svake liste najslađih životinja. Težak je svega 100 grama, a dugačak svega 15 centimetara. Zanimljiv je zbog grive oko vrata i lica koja pomalo podsjeća na lavlju. Svojim bistrim očima, ovi majmunčići promatraju sve oko sebe i teško da će im nešto promaknuti, bilo da je to hrana ili grabežljivac.

Crvena panda

Ovo je jedna od onih životinja koja je ranije bila povezivana s velikim pandama dok je danas je jedini predstavnik porodice Ailuridae. Prirodno stanište im je istočna Himalaja i jugozapadna Kina. Njihovo crveno krzno, okrugle oči i simpatične uši doveli su ih na brojne liste najslađih životinja.

Tuljan

Tko bi odolio ogromnim očima ove životinje? Posebno su slatki izvan vode, budući da se njihovo kretanje na kopnu ne može usporediti s onim u moru. Kao životinje koje se hrane ribom, u moru su nevjerojatno okretni i brzi, dok na kopnu izgledaju kao da se gegaju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.