Papige možda trljaju perje o biljke kako bi si popravile raspoloženje, kaže studija

Foto: Pexels

ZANIMLJIVE zelene papige s otoka Norfolk u Australiji primijećene su prilikom obavljanja jednog neobičnog rituala. Naime, prema istraživanju objavljenom u časopisu Austral Ecology, čini se da su papige viđene kako trljaju sažvakane biljke na svoje perje.

Ovakvo ponašanje vjerojatno su razvile da bi otklonile parazite sa svoga tijela. Međutim, istraživanje spominje da to možda nije jedini razlog - moguće je da biljke koje trljaju o perje isparavaju te da taj miris godi papigama pa ga koriste kao zaštitu, ali i sredstvo za dobro raspoloženje.

Ptice grizu i žvaču male komadiće bočnih izdanaka i kore malog stabla papra, Piper excelsum, a sažvakani materijal provlače kroz svoje perje. Stabla papra izvor su piperina, kemikalije jakog mirisa koja ima antimikrobna svojstva i svojstva odbijanja insekata.

Znanstvenici su ovaj fenomen povezali sa sličnim fenomenom u kojem neke životinje dopuštaju mravima da hodaju po njima. Kada se osjećaju ugroženima, mravi otpuštaju mravlju kiselinu koja ima svojstva slična piperinu. No ono što je zanimljivo nije činjenica da se papige pokušavaju riješiti parazita, već to što se činilo da ih miris bilja omamljuje te da u njemu uživaju.

Ovo zapravo ne bi bio prvi put da je primijećeno kako ptice aktivno traže supstance koje mijenjaju stanje uma i opuštaju ih. Kod mnogih ptičjih vrsta primijećeno je da jedu fermentirano voće od kojeg se "napiju", teturaju uokolo i padaju s nogu, piše Newsweek.

Autorica rada Penny Olsen, počasna profesorica ekologije i evolucije na Australskom nacionalnom sveučilištu, komentirala je da ponašanje ovih papiga s ponašanjem drugih ptica, koje posrću nakon konzumacije fermentiranog voća, možda ne treba nužno usko povezivati. No istaknula je da je potraga za ugodom i zadovoljstvom aspekt životinjskog ponašanja koji se premalo istražuje. Smatra da bi se to u budućnosti trebalo promijeniti jer bi se mogle otkriti mnoge važne i zanimljive činjenice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.