Dolazi ljeto. Planirajte šišanje psa svakih četiri do šest tjedana

Foto: EPA

DOLAZAK toplih dana znači da će vaš pas tražiti različite načine da se rashladi. Također, s obzirom na to da proteklih godina topli dani dolaze sve ranije, nije na odmet što prije pripremiti svog psa na njih. Kako biste to postigli, trebali biste znati koje su konkretne potrebe njegovanja ovisno o vrsti psa koju imate. Svaka pasmina nije ista kada je u pitanju karakter, količina hrane koju jedu, temperament, pa tako niti potreba za šišanjem i rezanjem noktiju.

Iako je prva stvar na koju pomislite kada dođe ljeto: "Vrijeme je da svog ljubimca ošišam na kratko", to neće uvijek biti najbolja ideja. Dapače, neke pasmine imaju kožu osjetljivu na sunce, a veoma kratka dlaka mogla bi im uzrokovati više problema nego što će ih rashladiti.

Dobar primjer za to svakako su haskiji koji imaju dlaku i poddlaku. Pasmine s dvostrukom dlakom ne treba šišati previše kratko jer njihova dlaka sama regulira temperaturu i štiti ih od opeklina. Umjesto toga, nabavite kvalitetne četke i slične alate te redovito češljajte svog haskija kako biste otklonili višak dlake i tako mu pružili osvježenje.

Ako, pak, imate psića koji zahtjeva šišanje, planirajte ga svakih četiri do šest tjedana. Ovisno o tome koliko održavanja zahtijeva njegova dlaka, neke pasmine mogu zahtijevati češće šišanje. Pasmine s duljom dlakom, kao što su zlatni retriveri, možda će trebati češće njegovati kako bi se spriječilo prekomjerno linjanje.

Ne zaboravite na kupanje, a brigu posvetite i jastučićima na šapama

Također, ne zaboravite na kupanje psa. Neovisno o pasmini, kupanje u vrućim ljetnim mjesecima svakom će ljubimcu omogućiti da se rashladi. Ljeti biste svog psa trebali okupati svaka tri do četiri tjedna, kaže Kristin Morgan iz jednog američkog studija za šišanje i njegu pasa. Učestalost će ovisiti o tome koliko je vaš pas aktivan. Ono na što morate pripaziti jest da ga kupate samo onda kada je potrebno i koristite proizvode specifično namijenjene ljubimcima.

Ono što također možete raditi kod kuće kako biste svom psu olakšali život za vrijeme toplog vremena jest podrezati mu nokte kako bi udobno hodao, čistiti uši kako bi se izbjegle infekcije te vlažiti jastučiće na šapama ako prolazite po potencijalno vrućim površinama. Ipak, izbjegavajte da vaš pas šapicama dotiče, primjerice, vrući asfalt – stavite dlan na asfalt, ako je asfalt previše vruć da dlan dugo držite na njemu, previše je vruć i za šape vašeg psića.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.