Netko je u dvorište Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu bacio mačku s mačićima

Mačku Šljokicu i njezino leglo netko je bacio u dvorište Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

"Mačka koja ima samo osam mjeseci bila je iscrpljena, a mačići su bili bolesni. Imali su upalu očiju. Izliječili smo ih i sada su spremni za udomljavanje", objavilo je Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba.

Tri su mačića muška, a dva ženska. Nose imena Dmitri, Aleksei, Fyodor, Katerina i Polina. Jako su slatki, mazni i mirni. Poznaju kućni red.

Prebacivanje brige za ljubimce na druge ljude nekima je umjetnost! Mačku Šljokicu i njezino leglo netko je odbacio u...

Objavljuje Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba - DumovecUtorak, 24. rujna 2024.

"Voljeli bismo da ova priča nosi pouku o važnosti sterilizacije mačaka. Naime, to je najbolji način za kontrolu njihova razmnožavanja", dodaju iz Dumovca.

Sterilizacija mačaka kirurški je postupak kojim se uklanjaju reproduktivni organi (jajnici i maternica kod ženki, testisi kod mužjaka) kako bi se spriječila reprodukcija. Postupak je vrlo uobičajen i preporučuje se svim vlasnicima mačaka kako bi se spriječile neželjene trudnoće te smanjio rizik od zdravstvenih problema, kao što su infekcije i tumori reproduktivnih organa.

Kada se sterilizacija obavlja?

Sterilizacija se obično provodi kada mačka napuni između 5 i 6 mjeseci, iako je moguće obaviti postupak i ranije, ovisno o savjetu veterinara. Važno je sterilizirati mačku prije prvog tjeranja kako bi se smanjio rizik od kasnijih zdravstvenih problema.

Koliko traje oporavak?

Oporavak nakon sterilizacije obično je brz. Većina mačaka vraća se u normalno stanje unutar nekoliko dana, ali potpuni oporavak može trajati oko dva tjedna. U tom razdoblju važno je pratiti mačku, spriječiti je da liže ranu i osigurati mirno okruženje. Veterinari će obično preporučiti nošenje zaštitnog ovratnika kako bi se spriječilo diranje šavova. Također, važno je pratiti ranu zbog eventualnih znakova infekcije.

Ako želite udomiti Šljokicu ili neko njezino mače, javite nam se na e-mail udomljavanje@dumovec.hr.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.