Opet će biti vruće. Veterinarka nam je otkrila kako brinuti za ljubimce tijekom ljeta

Foto: Shutterstock

Ljetne vrućine, koje su posljednjih godina postale prilično česta pojava, nikako nisu bezazlene, ni za nas ni za naše ljubimce. Čak i temperature nešto više od 20°C mogu uzrokovati toplinski udar kod nekih životinja, pa je važno svojim ljubimcima osigurati prostor u kojem će boraviti kada do toga dođe.

Zanimalo nas je koliko su ljetne vrućine zapravo opasne za naše malene njuškice, zato smo razgovarali s veterinarkom dr. Kristinom Pirc koja je s nama podijelila svoja razmatranja. "Toplinski udar događa se kada životinja više ne može samoregulirati tjelesnu temperaturu i održavati je na normalnim razinama. Također, sve ovisi i o općem stanju ljubimca", najprije je objasnila.

Stariji i mlađi psi drugačije podnose visoke temperature, pa će stariji psi biti dosta osjetljiviji na nagle promjene. Također, ulogu ovdje igra i pasmina psa te njihova veličina. Visoke temperature drugačije će utjecati na pse s poddlakom, one bez nje ili one pasmine koje nemaju dlaku.

Preporučuju se šetnje vrlo rano ujutro i kasno navečer

U ljetnim mjesecima iznimno je važno dobro odabrati vrijeme i mjesto na kojem ćete šetati svog ljubimca. Preporučuje se da svog psa šećete u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima zbog niže temperature zraka, koja će vašem ljubimcu omogućiti da se osjeća ugodnije za vrijeme šetnje.

"Ono što bih napomenula, a što vlasnici često ignoriraju, jest temperatura tla, tj. asfalta po kojem vlasnici najčešće prošeću pse misleći da desetak minuta ne može naškoditi njegovim šapama. No kod veoma visokih temperatura tlo se izuzetno brzo zagrijava, što u konačnici može izazvati opekline na šapama ljubimaca", napominje dr. Pirc.

Najbolja ideja za šetnju su travnate površine koje neće naškoditi šapama vaših ljubimaca, a ako su u hladu, još bolje. Osim toga, potrebno je paziti i na količinu vode koju bi ljubimci trebali konzumirati tijekom ljetne žege.

Prosječna količina vode koju pas popije tijekom dana iznosi 30 ml po kilogramu tjelesne težine. Naravno, točna količina ovisit će i o drugim čimbenicima: količini kretanja, aktivnosti pasmine te načinu prehrane. Ako psa hranite "mokrom" hranom, bit će mu potrebna manja količina vode.

"Kod mačaka prosječna količina popijene vode je 80 do 110 ml na svaka dva kilograma životinje. Također, to varira ovisno o pasmini, aktivnosti i načinu hranjenja", nastavlja dr. Pirc.

Toplinski udar stvarna je opasnost za naše ljubimce tijekom ljetnih mjeseci

Jedna od čestih pogrešaka koju ljudi rade jest da ostavljaju ljubimca samog u automobilu kako bi "samo skoknuli" do trgovine. Dr. Pirc ima prilično jasno mišljenje o ovoj temi te smatra da ostavljanje životinja samih u automobilu nikako nije nešto što biste trebali raditi. To vrijedi i za automobile u kojima je uključena klima, no ako dođe do neodgodive situacije i naprosto morate izaći na trenutak, nemojte izbivati više od pet ili deset minuta.

Inače, kako biste izbjegli da vaš ljubimac doživi toplinski udar, možete mu pomoći na nekoliko načina. Možete ga držati u klimatiziranim prostorijama, osiguravati mu dovoljno svježe vode, nabaviti rashladne prostirke i ponekad ga kupati kako bi se osvježio.

"Napomenula bih da su životinje koje se drže u boksovima ili na lancima, što svakako nije dopušteno, ali se događa, najviše u opasnosti, jer tako sputane ne mogu potražiti hladnije i ugodnije mjesto", naglasila je.

Dahtanje je prvi simptom koji ukazuje na to da je vašem psu vruće

Budući da se psi, za razliku od ljudi, znoje minimalno, dahtanje i isplaženi jezik prvo su što ćete primijetiti kada vašem psu postane vruće. Dahtanje je zapravo jedini prirodan način na koji se vaš pas može rashladiti jer na ovaj način izmjenjuje vruć i hladan zrak te tako održava normalnu tjelesnu temperaturu.

Ostali znakovi koje ćete možda primijetiti su povraćanje i/ili proljev, letargija životinje, pojačano slinjenje, izuzetno crven jezik i/ili desni.

Dr. Pirc savjetuje da obratite pažnju na spomenute znakove kako biste svom ljubimcu mogli priskočiti u pomoć ako za time bude potrebe. Kada su u pitanju temperature iznad 30°C, kojima sve češće svjedočimo, njezin je savjet da pse vodimo u kratke šetnje.

Osim toga, u svakom biste im trenutku trebali osigurati pristup svježoj vodi i mjesto u hladu ili pod klimom na kojem će se moći odmarati. Tjelesnu aktivnost za ovakvih temperatura trebalo bi svesti na minimum.

"Ipak, za vrijeme ljetnih vrućina, cilj svakog vlasnika životinje ne mora i ne smije biti apsolutno smanjiti aktivnost ljubimca i zanemariti njegove potrebe kretanja, već ih odgoditi za doba dana kada je to moguće kako bi vašem ljubimcu potrebe bile zadovoljene, a zdravlje sačuvano", završila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.