Sunčane jandaje glasne su papige koje osvajaju svojom ljepotom

Foto: Pexels

DA SU sunčane jandaje jedne od najljepših ptica koje ćete ikada vidjeti kao ljubimce, nije sporno. Ipak, iako se većina ljubitelja papiga za ovu vrstu na početku odlučuje zbog njihove ljepote, činjenica je da im postaju još draže jednom kada ih dobro upoznaju. Njihova zaigrana narav i inteligencija nisu jedino što ih čini dobrim ljubimcima.

Iako svaka sunčana jandaja neće naučiti oponašati govor svojih vlasnika, neke mogu biti prilično uspješne u tome. Moguće je da će vaša papigica moći naučiti i nekoliko desetaka riječi, ali ipak ne očekujte da njezino oponašanje bude na razini papige kakva je, primjerice, ara.

Više od ljudskog govora, sunčane jandaje vole oponašati druge zvukove: zvono telefona ili vrata, zvuk mikrovalne pećnice ili zviždaljke. Naravno, sve ovisi o određenoj ptici, pa će se neke jandaje držati uobičajenog glasanja karakterističnog samo za svoju vrstu. Kako god bilo, svakako će vas uveseljavati svojim pjevom.

Udomljavanje sunčane jandaje nije pothvat u koji se trebate upuštati ako ne planirate imati dugovječnog ljubimca. Naime, ove ptice u zatočeništvu mogu doživjeti prilično dug životni vijek, od čak 30 godina. Uz pravu njegu i dobro zdravlje, može se dogoditi da dožive i više. Ako je ovo nešto što priželjkujete od svog ljubimca – odlično, imat ćete pravog životnog suputnika.

Još jedna prednost ovih papiga svakako je njihova veličina. Velike su otprilike 30 centimetara i smatraju se pticama srednje veličine, pa će biti idealni ljubimci za one koji vole ptice i željeli bi nabaviti papigu, ali jednostavno ne mogu pružiti dovoljno prostora velikim papigama.

Prije nego nabavite sunčanu jandaju, svakako budite svjesni da su one vrlo glasne. Zbog toga možda neće biti najbolji izbor za stanare velikih zgrada. Posjeduju zadivljujuće snažan krik kojim se rado hvale, posebice prilikom izlaska i zalaska sunca. U prirodi, ova im sposobnost glasnog "dovikivanja" služi kako bi se lakše međusobno locirale čak i na velikim udaljenostima, piše The Spruce Pets.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.