Otkrijte koje životinje imaju najjači ugriz

Foto: Pexels

AKO STE se ikada pitali čiji je ugriz u životinjskom svijetu najjači, na pravom ste mjestu. Otkrivamo od kojih nam se životinjskih ugriza ledi krv u žilama! I da, snažan ugriz nemaju samo divlje, već i neke domaće životinje s kojima se susrećemo svaki dan.

Najprije, što je zapravo sila ugriza? Prema Frontiersu, radi se o sili koju stvaraju kosti i mišići gornje i donje čeljusti kada životinja ugrize plijen. Životinje s izuzetno velikom silom ugriza obično vrlo lako svladavaju plijen koji se bori kako bi se oslobodio.

Sigurno ste nekada čuli kako grabežljivci svojim zubima mogu probiti čak i najjače oklope drugih životinja. Zapravo, ovdje se ne radi samo o oštrim i snažnim zubima, već o tome koliku silu ugriza postiže čeljust grabežljivca.

Sila ugriza mjeri se izravno ili se neizravno procjenjuje prikupljanjem podataka o strukturi tijela te obliku i vrsti plijena koji životinje love. Znanstvenici pomoću mjerača sile mjere koliko je jak ugriz životinje. Na ovaj su način uspjeli izmjeriti snagu ugriza slatkovodnog krokodila koja iznosi od 16 do 460 njutna.

Postoje dva kandidata koji bi se mogli suprotstaviti krokodilu. Međutim, snage ugriza nisu izmjerene u živom okruženju jer su te životinje vodeni grabežljivci.

Ako se ikada potvrdi, najjača snaga ugriza mogla bi biti sila ugriza orke (Orcinus orca) koja, prema procjeni Nizozemskog društva za morske pse, iznosi 84.516 njutna. Slijedi snaga ugriza velikog bijelog morskog psa (Carcharodon carcharias), procijenjena na oko 18.000 njutna.

Što je s domaćim životinjama?

Najjači ugriz među životinjama s kojima se susrećemo svaki dan imaju psi – velike pasmine poput mastifa, rotvajlera i njemačkog ovčara. Osim njih, goveda i konji također imaju vrlo snažan ugriz, ali se ta snaga mjeri na drugačiji način. Konj može nanijeti ozbiljne ozljede svojim ugrizom, ali se snaga njegova ugriza mjeri putem sposobnosti da zagrize i ošteti jače materijale.

Ipak, ako usporedimo bilo koju od domaćih životinja s ranije spomenutim grabežljivcima, sigurno je da je njihova snaga ugriza nemjerljiva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.