Upozorenje vlasnicima pasa: Jesen donosi smrtonosan rizik za ljubimce

Foto: EPA

S dolaskom jeseni i padom temperature šetnje sa psima postaju pravi užitak, ali stručnjaci upozoravaju vlasnike da budu posebno oprezni. Naime, divlji kesteni, koji se u jesen često nalaze na tlu, mogu biti iznimno opasni za pse.

Sjemenke divljeg kestena sadrže tvar eskulin koja je otrovna za pse. Ako pas pojede dovoljno tih sjemenki, može razviti niz neugodnih simptoma poput povraćanja s tragovima krvi, bolova u trbuhu, proljeva i mišićnih grčeva. U ekstremnim slučajevima trovanje može dovesti do paralize dišnog sustava i smrti, prema stručnjacima iz Kennel Storea.

Divlji su kesteni lako prepoznatljivi - sjajne, okrugle crveno-smeđe sjemenke često su smještene unutar zelenih bodljikavih čahura. Vlasnici pasa trebaju obratiti posebnu pažnju na to da njihovi ljubimci ne prilaze kestenima dok su u šetnji.

Simptomi trovanja divljim kestenima kod pasa

Stručnjaci iz Kennel Storea navode da se simptomi trovanja divljim kestenima obično pojavljuju u roku od jednog do šest sati nakon konzumacije, ali mogu se odgoditi i nekoliko dana. Najčešći simptomi uključuju:

  • povraćanje, često s prisutnim tragovima krvi
  • proljev
  • pretjerano slinjenje
  • bolovi u trbuhu
  • povećana žeđ
  • odbijanje hrane
  • nepravilno hodanje i nestabilnost
  • nemir
  • drhtanje mišića
  • teškoće s kretanjem

Što učiniti ako sumnjate da je vaš pas pojeo divlji kesten?

Ako primijetite da je vaš pas pojeo divlji kesten ili pokazuje znakove trovanja, odmah se obratite veterinaru. Brza reakcija može spasiti život vašeg ljubimca. Stručnjaci upozoravaju da ne pokušavate sami izazvati povraćanje kod psa jer to može uzrokovati dodatne komplikacije.

"Vrijeme je ključno. Ako niste sigurni je li vaš pas pojeo divlji kesten, ali pokazuje simptome trovanja, važno je odmah se konzultirati s veterinarom", savjetuju iz Kennel Storea.

Kako spriječiti trovanje divljim kestenima?

Najbolji način zaštite psa od trovanja jest biti oprezan tijekom šetnji, posebno u područjima gdje ima mnogo divljih kestena. Držite svog psa na povocu i spriječite ga da istražuje ili jede predmete na tlu. Redoviti pregledi kod veterinara i poznavanje simptoma trovanja mogu pomoći u brzom reagiranju u slučaju trovanja.

Stručnjaci preporučuju redovite preglede vida i općeg zdravlja psa kako bi se osigurala njegova dobrobit, posebno tijekom sezona kada je rizik od trovanja veći.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.