Život nakon skloništa: Kujica pitbula pokazuje koliko ljubav može promijeniti psa

Screenshot: TikTok

Jedna vlasnica psa iz SAD-a podijelila je emotivan video koji prikazuje transformaciju njezine kujice pitbula prije i nakon udomljenja. U snimci, koja je postala viralna na TikToku, pas je prikazan u malom kavezu u skloništu, bez prostora za kretanje. Izgleda tužno i povučeno. No, u drugom dijelu videa vidimo istog psa kako trči po parku i uživa na plaži, s repom koji ne prestaje mahati.

"Ovako je izgledao moj pas kad sam ga upoznala u skloništu, a ovako izgleda sada." piše u opisu.

@illegalxalien93 Ive been so lucky to find my sould dog all over again 🥲💖 #adoptdontshop🐾 #adoptdontshop #rescue #rescuedog #pitbullsoftiktok #pitbull #pitbullmom #pibble #oakland #333 #rednosepitbull #shelterdog ♬ BIRDS OF A FEATHER - Billie Eilish

Pitbulovi često nose stigmu da su agresivni psi, što može otežati njihovo udomljavanje. Studija Sveučilišta Arizona State, objavljena u znanstvenom časopisu PLOS ONE, otkrila je da pitbulovi imaju tri puta manje šanse za udomljavanje u usporedbi s drugim psima. Ova stigma često je posljedica percepcije, a ne stvarne prirode pasmine.

Međutim, kada su skloništa u studiji prestala označavati pse po pasmini, broj udomljenih pasa značajno je porastao. To ukazuje na to da je samo etiketiranje pasmine često nepravedno penaliziralo te pse.

Veterinarka iz Georgije, Jess Kirk, objašnjava da pitbulovi, unatoč reputaciji, nisu po prirodi agresivni psi. Kao i kod svih pasa, njihovo ponašanje uvelike ovisi o okruženju i načinu odgoja. Pitbulovi su također inteligentni psi koji vole ugađati svojim vlasnicima, a najbolji način treniranja ove pasmine je kroz pozitivno poticanje. Potrebna im je i redovita tjelesna aktivnost te igra.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.