Sijedo krzno, mutne oči... Evo kako prepoznati da vaš pas stari

Foto: EPA

STARENJE ljubimaca nikako nije nešto s čime se volimo susretati, ali je neizbježno. Vrlo često nismo ni svjesni da je naš ljubimac počeo pokazivati znakove starenja, naprosto zato što o tome ne razmišljamo. Kao i mi, naši ljubimci počet će pokazivati znakove starenja kada za to dođe vrijeme – što je još zanimljivije, neki od tih znakova bit će veoma slični našima.

Vaš pas, ovisno o veličini i vrsti, počet će pokazivati prve znakove starenja već od pete do osme godine života. Prvi znakovi koje ćete primijetiti mogli bi biti veća smirenost psa, dulje spavanje, sijede dlake oko njuške ili kraće vrijeme igranja. Moguće je da će vaš pas s godinama imati mnogo manje snage i volje za trčanjem za lopticom koju mu bacate. No, to je sasvim normalno. Ni od svoje bake nećete očekivati da trči za vama onako kako je to mogla kada ste bili malo dijete, a ona dvadeset godina mlađa.

Znakovi starenja kod pasa

Za većinu pasa sasvim je normalno da počnu pokazivati znakove starenja s navršenih oko osam godina starosti. Općenito, veće pasmine stare mnogo ranije od onih manjih. Primjerice, ako imate zlatnog retrivera i maltezera koji su iste dobi, velika je vjerojatnost da će se, kada navrše osam godina, vaši psi vidno razlikovati. Maltezer će vjerojatno još uvijek imati mnogo energije za skakanje, dok će vaš zlatni retriver polagano sve više preferirati ležanje pokraj vaših nogu.

Godina u kojoj će vaš pas pokazivati znakove starenja ovisit će o genetskim i okolišnim čimbenicima, kao što su njegovo cjelokupno zdravlje i njega, razine tjeskobe i količina istrošenosti zglobova. Uključivanje psa u mnoge zabavne aktivnosti i pružanje dovoljne mentalne i fizičke stimulacije tijekom godina može osigurati da njegov mozak ostane zdrav i u poznim godinama.

Najočitiji znak starenja, dakako, jest pojava bijelog ili sivog krzna, ali točan razlog zašto im krzno sijedi nije uvijek povezan samo sa starenjem. Kao i kod ljudi, moguće je da to ima veze s anksioznošću pa se preporučuje pripaziti na sve što bi psu moglo uzrokovati nelagodu.

Mnoga stanja moguće je olakšati pravilnom njegom

Osim ovog jasno vidljivog znaka starenja, tu su i nešto suptilniji znakovi na koje treba pripaziti, kao što su oči koje postaju mutnije i gubitak mišićne mase. Moguće je da će vaš pas s godinama biti smeteniji, više piti i mokriti. Ipak, u velikoj većini slučajeva, to su problemi koje će biti moguće riješiti uz veterinarovu pomoć.

Iako će se ti znakovi češće javljati kod pasa starije dobi, nemojte odmah odustati i samo ih pripisati starenju. Moguće je da se njihovi temeljni uzroci mogu liječiti, pa bi bilo dobro da se savjetujete s veterinarom i svom četveronožnom prijatelju omogućite dug i kvalitetan život.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.