Vaš pas stalno nešto zakopava u vrtu? Evo zašto to radi

Foto: Pexels

VJEROJATNO ste u svom dvorištu mnogo puta naišli na svježe iskopanu hrpicu zemlje. Odmah znate da je vaš pas krivac za ovaj prizor i velika je vjerojatnost da je na dnu rupe zakopana kost ili hrana. No, znate li zašto psi uvijek nešto zakopavaju?

Poput mnogih ponašanja pasa, sklonost zakopavanju kostiju čvrsto je ukorijenjena u podrijetlu svakog psa. Vaš krzneni prijatelj zaštitničko je biće koje pomno čuva sve što smatra vrijednim. Zakopavajući kosti i slične predmete, psi zapravo slijede stope svojih predaka i čuvaju svoje blago.

Jednom davno, kada njegovi predci nisu imali vlasnika koji im je svaki dan osiguravao dobar obrok, do hrane je bilo iznimno teško doći. Divlji psi bili su lovci koji su trošili puno vremena i energije tražeći izvor hrane, hvatajući ga, ubijajući i pripremajući ga za konzumaciju. Zbog ovog velikog napora, hrana je bila izuzetno dragocjena. Bili su svjesni da će jednog dana uloviti bogat obrok, a idućeg će dana ulov biti vrlo mršav ili čak nikakav. Zakopavanje hrane rješavalo je taj problem.

Koliko su psi pametni, govori i činjenica da su hranu konzervirali zakopavanjem. Prisjećajući se vremena nestašice hrane, pas je čuvao višak mesa za oskudnija vremena na način koji je smanjio kvarenje. Bez hladnjaka u divljini, najbolji način za očuvanje mesa bilo je zakopavanje. Zakopavanjem kostiju i lešina, dulje se održavala svježina mesa čuvajući ga podalje od izravne sunčeve svjetlosti. Temperatura zemlje padala je s dubinom jame, pa su psi kopali duboke rupe u koje su odlagali svoj ulov. Kad bi opet ponestalo svježe hrane, vratili bi se u svoje "hladnjake" i uživali u plodovima nekog prijašnjeg lova.

Današnji pas, koji živi u udobnosti ljudskog doma i nerijetko spava i jede unutar kuće, često će umjesto zakopavanja skrivati stvari. To neće uvijek biti samo hrana, već bilo koja stvar koju vaš pas smatra blagom – igračke, dekice, zdjelice za hranu ili možda daljinski upravljač. No, nemojte se ljutiti na njega, ovo je ponašanje sasvim normalno. Pripazite samo da neke bitne stvari, koje bi mu mogle naštetiti ili koje ne smijete zagubiti, budu izvan dohvata vašeg psa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.