"Sudac nam je svirao penal zbog prekršaja na sredini terena": Tarik Filipović o odšteti od 4,2 milijuna kuna



ZA Tarika Filipovića, Renea Bitorajca i Tarikovog kuma Tomislava Kašljevića, prethodnih nekoliko dana zasigurno je bilo kao iz kakve noćne more. Nakon 150 izvođenja svoje "Magic act show" predstave koji su prošli bez ikakvih problema, zbog nezgode iz Pazina 2004.godine, trojac mora platiti 4,2 milijuna odštete pazinskom Pučkom otvorenom učilištu.

Naime, usred predstave slučajno je izbio požar koji je je prvo zahvatio zavjesu, no vatra se zatim proširila i uništila prva dva reda sjedala. Iako se pisalo o tomu da je požar izazvala baklja, Tarik nam je rekao kako se radilo o običnoj prskalici. Dodao je kako priča o odgovornosti za požar ipak nije tako crno-bijela.

"Smatram da je odgovornost tu podijeljena, jer oni nisu imali vatrogasce na raspolaganju. Srećom, nitko osim stolica i zastora nije stradao, no ja za ovu tužbu ne vidim nikakvu motivaciju osim pohlepe i to pohlepe one najgore vrste. Osam godina to mi visi nad glavom i doista ne spavam dobro", istaknuo je Filipović.

Pučko otvoreno učilište tužilo je agenciju F. B. I., koja je u vlasništvu trojice glumaca. Nepravomoćnom presudom odlučeno je da glumci moraju platiti 1,8 mil. kuna za štetu, 1,7 mil. kamata i 400.000 kuna sudskih troškova, a Croatia osiguranje od njih potražuje još 336.000 kuna. Ukupno, radi se o svoti od 4,236.000 milijuna kuna. Iako se čini kao radnja nekog tragikomičnog filma, ova situacija inače vedrom Filipoviću nije nimalo smiješna.

"Nismo s tim izlazili u medije, jer smo smatrali da će sve proći normalno, s obzirom da tu doista ne treba tražiti krivca. Smatrao sam da smo se svi nekako sporazumjeli da se radi o spletu nesretnih okolnosti. Kad sam čuo za presudu, pomislio sam kako to nije moguće u državi koja ulazi u EU. To se događalo možda u državama kojima smo se smijali, onima kakve je u svojim filmovima prezentirao Sacha Baron Cohen, a ne u jednoj ozbiljnoj državi s uređenim pravnim sustavom. Nisam to očekivao od tih ljudi. Očito, radi se o nekome s kime se treba boriti", rekao je potreseni glumac.

Na cijeli slučaj, u pazinskom Pučkom otvorenom učilištu nije bilo previše komentara.
"Mi smo dobili presudu na prvoj instanci, ja ne bih to komentirala sve dok presuda ne postane pravomoćna. Što se tiče protutužbe, o tome nemam nikakvih informacija. Mogu reći samo da je dosad nismo dobili", rekla nam je Sonja Matijašević, ravnateljica POU-a. Odvjetnici glumaca najavili su žalbu na presudu, a Tarik vjeruje kako će se situacija ipak uspjeti riješiti na neki benigniji način.

"Ovakvo nešto može ti uništiti život. Osjećam se kao da smo igrali nogometnu utakmicu i sudac je zbog našeg prekršaja na sredini terena svirao penal. Sad nema više povratka, sad  je 1-0 za njih", dodao je Filipović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.