U sjećanje na Željka Malnara: Legendarna gostovanja u "Noćnoj mori"

Screenshot: YouTube

ŽELJKO MALNAR, poznati hrvatski novinar i putopisac, umro je u Zagrebu u 69. godini života.

Iako je autor niza dokumentaraca i putopisa, najveći broj domaćih gledatelja vjerojatno će ga pamtiti po kultnoj emisiji "Noćna mora".

U showu samoprozvanog "doživotnog predsjednika Republike Peščenice" tijekom godina (od 1992.- 2010.) prošao je niz "osebujnih" likova, a nikako ne smijemo zaboraviti ni stalnu postavu koja je ovaj suludi show činila još luđim.

Odmah na početku, tu je sada već legendarno Vucino gostovanje u kojem se i danas uživa istim intenzitetom, a trenutak u kojem ostrašćeni pjevač vadi novčanice i koristi ih kao lepezu ostat će u sjećanju mnogih. Naravno, tu je i citat za sve vremena: "Tko ne voli Vucu, ne diže mu se kurac".



Silvio Marić također je ostao u sjećanju mnogih zahvaljujući gostovanju koje je obilježeno pijanstvom, pijanim baljezganjem i uživanjem u narodnjacima. Tom mu se prilikom pridružio i Stjepan Spajić koji je ustvrdio da je "nacionalno šikaniran".



Nizu bizarnih gostovanja svakako valja dodati i "ukazanje" ultra-desničara Mladena Schwarza koji je bio čest gost Malnarove "Noćne more", a redovito je odgovarao na provokacije voditelja koji je na ovaj način ukazivao na neopisivi apsurd izjava ovog deklariranog fašista.



Predrag Raos također je bio čest gost emisije, a u ovom videu možemo vidjeti njegovo sučeljavanje sa Zdravkom Mamićem iz 2007. kada se "ozbiljno" raspravljalo o uvlačenju u guzicu Milana Bandića i financiranju Dinama.



Naravno, ne smijemo zaboraviti ni ovaj nježan duet predsjednika Dinama i Anđe.



Ipak, nekima je "Noćna mora" bila previše, a jedan od njih svakako je bio i Josip Manolić koji je uz rečenicu "baš je zabavno" doslovno pobjegao iz emisije.



Uz dnevno-političke teme i pjesmu, "Noćna Mora" Željka Malnara bila je poznata i po "edukativnom sadržaju", a ovaj doprinos seksualnom odgoju jedan je od popularnijih. Riječ je o razgovoru između Lidije i Stankeca, a sve što ste htjeli znati o seksu, a niste se usudili pitati možete pronaći u ovom legendarnom videu.



Stankec je te večeri imao priliku proučiti i Lidijinu tetovažu.



A kad smo već kod "poučnih" gostovanja, nikako ne smijemo zaboraviti kiropraktičara Antu Pavlovića od čijih se nastupa teško može izdvojiti najbolje, ali neka se ipak ističu.



Vječno nabrušeni Jajan jedna je od velikih zvijezda "Noćne more", a tu i tamo, znali su se događati i pravi obračuni pred kamerama.



Željko Malnar zaslužan je za stvaranje brojnih "zvijezda", a Cezar i Slađa svakako su dvije od njegovih najvećih "kreacija". Ovaj romantični susret završio je bičevanjem i simuliranjem seksa.

Ipak, najveća zvijezda svakako je bio Zvonimir Levačić Ševa čija je popularnost toliko narasla da su mu gledateljice predlagale snimanje pornića.



Tu je i prigodni Ševin komentar ulaska u Europsku Uniju koji će vas vjerojatno zbuniti, ali svakako ga valja pogledati. Od legendarnog Ševe prije nešto više od tri godine oprostili su se mnogi njegovi prijatelji i štovatelji, a tom je prigodom i Željko Malnar za Index dao intervju i progovorio o svom prijatelju i suradniku.

>>Željko Malnar: Četvero iz Noćne more je umrlo, a ni ja se ne osjećam najbolje



Malnar je uz "Noćnu moru" bio zaslužan i za Doru-Noćnu moru, spektakl koji bismo najbolje mogli opisati kao "estradni antitelevizijski show", a o svemu više pročitajte u ove dvije reportaže.

Uz domaće zvijezde, znale su tu gostovati i strane zvijezde, a posebno valja spomenuti košarkaša Dennisa Rodmana koji se savršeno uklopio u ekipu.



No, ne bi bilo fer o Željku Malnaru govoriti isključivo kao o voditelju "Noćne more". Naime, novinar i putopisac autor je više od 70 dokumentarnih filmova i reportaža s više kontinenata. Nositelj je mnogih priznanja u svijetu (Chicago Film Festival, Barcelona Film Festival itd.), a 1986. godine dobiva ključeve grada Forth Wortha Dallas u američkoj državi Teksas od gradonačelnika Boba Bolana kao nagradu za zbližavanje kultura i naroda. Valja spomenuti i da je 1986., s Bornom Bebekom, izdao knjigu "U potrazi za staklenim gradom", koja je doživjela četiri izdanja.

 
Nikako ne smijemo zaboraviti film "Peščenopolis" Zrinka Matijević Veličan, portret samostalne "Republike Peščenice", starog industrijskog predgrađa Zagreba i njezinih živopisnih stanovnika. Dokumentarni film prati živote čistačice Ljiljane Bulješić, čistačicu, Maria Kovača, učitelja u romskoj školi Halila Berišu i Željka Malnara.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.