Vladari se mijenjaju, mačak ostaje: Larry iz Downing Streeta čeka svog 6. premijera

Foto: EPA

U proteklih 14 godina političkih previranja u Ujedinjenom Kraljevstvu postojala je jedna figura stabilnosti - Larry, mačak iz Downing Streeta. Sada, s općim izborima 4. srpnja koji se brzo približavaju, ostarjeli mačak mogao bi dočekati svojeg šestog premijera.

Već je imao pet konzervativnih premijera, a ako su ankete točne, uskoro će dobiti svojeg prvog iz Laburističke stranke. Odlaskom sadašnjeg premijera Rishija Sunaka otišao bi i njegov lisičjecrveni labrador retriver Nova. Nije da bi Larryju smetalo.

Prema Sunakovoj ženi Akshati Murty, Larry i Nova su imali neke žestoke sukobe. Ali Larry je uvijek pobjeđivao.

Lider laburista Keir Starmer nedavno je za BBC rekao da njegova obitelj ima mačka Jojoa, kojeg su njegova djeca razmazila. Obitelj ima i hrčka Beara, rekao je za list Metro. Ali ostaje vidjeti hoće li se itko preseliti s njim ako pobijedi.

Larry je žestoko štitio svoj teritorij, često se boreći da bude glavni uz svojeg kolegu u ministarstvu vanjskih poslova Palmerstona. Njegov suparnik na kraju se povukao na selo.

Gradske lisice i golubovi koji ništa ne sumnjaju također su otjerani, premda je jedan pernati uljez za dlaku izbjegao njegove kandže, dok su mediji pratili. 

Dugovječnost

Larry se prvi put pojavio u Downing Streetu 15. veljače 2011. nakon što je udomljen iz skloništa Battersea u južnom Londonu.

Bio je regrutiran za vrijeme tadašnjeg premijera Davida Camerona da se riješi miševa i čak je dobio službenu titulu: "Chief Mouser." Larry je prijateljski raspoložen prema novinarima koji prate politiku. Ali njegova izvedba u tom odjelu i nije bila baš tako dobra, unatoč nekoliko ranih uspjeha.

Sam Cameron pokušao je poništiti glasine da se on i Larry ne slažu, dok su novinari iz političkih krugova rekli da je prijateljski nastrojen prema njima. "On je zainteresiran", rekla je BBC-jeva politička dopisnica Helen Catt sa znakovitim prezimenom u nedavnom članku o Larryju.

"On ima tendenciju prići i pogledati kad ste tamo sa snimateljskom ekipom, voli vidjeti što novinari namjeravaju."

Ali to ima svoje loše strane, dodala je. "Kad ste u Downing Streetu i bavite se životima, uvijek ste vrlo svjesni da ako on iskoči iza vas, puno ljudi više neće slušati što govorite," rekla je.

Za opće izbore Larry je postavio svoj manifest kampanje na svom službenom računu na društvenim mrežama @Number10cat.

"Ne mogu glasati na općim izborima, ali moram živjeti s onim koga odaberete. Bez pritiska", glasila je jedna objava nakon što je Sunak najavio izbore 22. svibnja.

Larry ima tendenciju ukrasti show kad god se pojavi pred kamerom. "Kakav god bio rezultat izbora, bit ću ovdje da nadgledam stvari", glasi druga objava.

U razgovoru s AFP-om na 10. godišnjicu dolaska na vlast, Larry je putem osobe koja vodi njegov račun na društvenim mrežama otkrio tajnu svoje dugovječnosti.

"Ključna stvar koju treba zapamtiti jest da ja ovdje stalno živim, političari samo stanuju kod mene neko vrijeme dok ne budu otpušteni", rekao je. "Svi oni prije ili kasnije shvate da sam ja taj koji vodi ovo mjesto", poručuje mačak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.