Češki mediji pišu o ljetovanju na Jadranu: "Pripremite se, bit će skupo"

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Za Čehe, Hrvatska je i dalje najpopularnije turističko odredište za ljetovanje, ali cijene bi ih mogle neugodno iznenaditi, piše poznati češki portal Novinky.cz u tekstu s naslovom: "Odmor u Hrvatskoj? Pripremite se, bit će skupo…"

"Za početak treba napomenuti da će cijene 2024. godine biti gotovo na svom maksimumu, a možda i više. Jedan od razloga je želja domaćih ljudi za zaradom, drugi je visoka inflacija koja je u ožujku iznosila 4.9 posto", pišu Česi pozivajući se na portal Croatiavise.com. Dodaju i kako će, kao i prethodnih godina, cijene smještaja bit najviše u Dubrovniku i Splitu, dvjema destinacijama koje su već dugo među najpopularnijima u Hrvatskoj.

"Hotel s četiri ili pet zvjezdica ovdje košta u prosjeku 200 do 350 eura po osobi po noći. U visokokvalitetnom hotelu srednje klase isti se može rezervirati za oko 150 eura, dok će na Airbnbu i u privatnim apartmanima smještaj u Dubrovniku ili Splitu koštati u prosjeku 100 eura po osobi za jednu noć", pišu.

Nisu samo cijene hrane skupe

U restoranima s četiri i pet zvjezdica u najpopularnijim hrvatskim turističkim odredištima, poput već Dubrovnika, Splita ili Hvara, jedna večera i dva slijeda bez pića i napojnice koštat će u prosjeku oko 80 eura, u restoranu srednje kategorije (tri zvjezdice) koštat će oko 50 eura. Večera u tipičnom restoranu brze hrane košta osam do deset eura. Kuglica sladoleda u restoranu ili kafiću stoji četiri do pet eura, piše Novinky.cz.

Navode kako nisu samo cijene hrane skupe, već i pića, pa tako pola litre piva košta pet eura, dok boca vina srednje kvalitete stoji prosječno 35 eura, bočica mineralne vode košta 4 eura, kao i capuccino, dok ćete za koktel morati izdvojiti i 10 eura.

Za one koji će kuhati na odmoru u Hrvatskoj pišu kako su cijene osnovnih namirnica početkom travnja bile slične onima u Češkoj. No, s početkom sezone i u odmaralištima one će najvjerojatnije biti veće, upozoravaju Česi. Nakon toga su naveli cijene osnovnih namirnica u Hrvatskoj kao što su jaja (2.65 eura), mlijeko (1.02 eura), bijeli kruh (1.55 eura) i pileća prsa (7.58 eura).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.