Dodjelom nagrada završio jubilarni festival eksperimentalnog filma u Zagrebu

Foto: Nina Djurdjevic/PIXSELL

Dodjelom nagrada najboljim filmovima u subotu je u zagrebačkom Kinu Kinoteka završio jubilarni, 20. Festival 25 FPS, nakon pet festivalskih dana i 26 filmova u međunarodnom natjecateljskom programu. Veliki žiri, američko-austrijska filmašica Eve Heller, filmski autor Tomislav Šoban i redateljica i scenaristica Varja Močnik, dodijelio je tri ravnopravna Grand Prixa.

Svoj Grand Prix Eve Heller dodijelila je filmu Bol Ivana Faktora, ocijenivši da je riječ o jednom od najhrabrijih i najhumanijih filmova u povijesti kinematografije. Varja Močnik nagradila je Mirandu Pennell za film Čovjek br. 4, obrazloživši kako je taj rad detaljna i hladna dekonstrukcija fotografije koja polagano i bolno uvlači gledatelja u stravično nasilje koje film prikazuje. 

Posljednji festivalski dan prikazuju se nagrađeni filmovi

Tomislav Šoban je svoju nagradu dodijelio autorici Asako Ujita i filmu Iščezavanje koji "zbog prikazane poetičnosti čini da progledamo kroz sve pore svojeg bića." Nagrada žirija kritike (Dino Staničić, Marija Krstanović i Oskar Ban Brejc) dodijeljena je filmu Čovjek br. 4 Mirande Pennell uz objašnjenje da taj film pokušava objasniti kako moć i nasilje ostavljaju traga na slici.

Nagrada Green DCP za najbolji hrvatski film u programu pripala je radu Zašijmo ruševine Željke Blakšić, koji je osvojio svojom taktilnošću, atmosferom i originalnošću s kojom autorica umjetničkim sredstvima istražuje socijalističko nasljeđe te pitanje rada i roda. 

Nagradu publike osvojio je Jorge Jácome za film Gljive, koji prati mladića koji, poput nekog new age Robina Hooda, u šumi traga za čarobnim gljivama, a zatim ih distribuira onima kojima je potrebna pomoć.

Posljednji festivalski dan prikazuju se nagrađeni filmovi, a priređen je i performans proširenog kina i projekcija uživo eksperimentalnog filmaša Jana Kulke. Poseban program 25 FPS-a prikazat će se u Rijeci 3. i 4. listopada, a ove godine prvi put i u Splitu, 30. i 31. listopada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.