TASTEATLAS (www.tasteatlas.com), svjetski atlas hrane, objavio je godišnju ljestvicu najboljih tradicionalnih jela na svijetu.
Pizza margherita iz Napulja proglašena je najboljim tradicionalnim jelom na svijetu. Turski adana kebap je drugi, a japanski ramen treći.
Fiš paprikaš je jedino hrvatsko jelo na ljestvici 100 slavnih svjetskih jela, a završio je na 90. mjestu. Najveći uspjeh Hrvatske na ljestvici je treće mjesto Dalmacije na ljestvici najboljih regionalnih kuhinja. Sva hrvatska jela nalaze se na adresi www.tasteatlas.com/croatia.
TasteAtlas sadrži bazu od više od 10.000 tradicionalnih jela i lokalnih proizvoda. Top ljestvice su složene na temelju 63.402 priznata korisnička glasa.
Cijelu ljestvicu možete pogledati ovdje: www.tasteatlas.com/best
Najbolji tradicionalni restorani
Pizza napoletana u pizzeriji L'Antica Pizzeria da Michele (Napulj, Italija) proglašena je najboljim kultnim restoranskim jelom na svijetu. Drugi je cheeseburger u restoranu Emily u New Yorku, a treći hummus u Abu Hassanu u Tel Avivu.
Cijelu ljestvicu najboljih tradicionalnih restoranskih jela i legendarnih restorana starijih od 100 godina pogledajte ovdje: www.tasteatlas.com/best/restaurants
Najbolja jela po kategorijama
Najbolja tradicionalna kuhinja - talijanska
Najbolja regija za tradicionalnu hranu - Emilia-Romagna (Italija)
Najbolji grad za tradicionalnu hranu - Pariz (Francuska)
Najbolji sir - brillat-savarin (Francuska)
Najbolji desert - chocotorta (Argentina)
Sve kategorije i top 5 hrana po državi: www.tasteatlas.com/best