Preminuo albanski književnik Ismail Kadare

Foto: EPA

Ismail Kadare, velikan albanske književnosti, preminuo je u dobi od 88 godina, potvrdio je njegov izdavač. 

Bujar Hudhri, Kadareov urednik u izdavačkoj kući Onufri sa sjedištem u Tirani, rekao je da je Kadare preminuo u ponedjeljak nakon što je hitno prebačen u bolnicu, a Reuters javlja da je pisac pretrpio srčani udar.

Ismail je istraživao povijest i kulturu Balkana u poeziji i fikciji više od 60 godina. Napisao je brojna poznata djela kao što su General mrtve vojske, Palača snova, Velika zima, Koncert na kraju zime i mnoge druge knjige.

Djetinjstvo opisao u romanu Kronika u kamenu

Prvi je dobitnik nagrade Man Booker International. Premda su njegova djela objavljena na mnogim jezicima, na hrvatski je prevedeno samo nekoliko njegovih djela. 

Kadare je rođen 28. siječnja 1936. u gradu Gjirokastru na jugu Albanije u obitelji skromnog sudskog službenika. Majka mu potječe iz imućne obitelji. Djetinjstvo i rodni grad opisuje u romanu Kronika u kamenu. Studirao je na sveučilištu u Tirani i na Zavodu za književnost Maksim Gorki u Moskvi.

Godine 1990., pred sam pad komunizma u Albaniji, dobiva azil u Francuskoj. Azil je zatražio zbog, kako kaže, nepomirljivosti istinskog književnog stvaralaštva i diktature. Kadare ostaje u Francuskoj do 1999., kad se vraća u Albaniju. Živio je na relaciji Tirana-Pariz. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.