Najvažniji savjeti za pripremu vrt za ljeto: što ne smijete zaboraviti?

Foto: Press

Osim proljetnog čišćenja kuće, vrijeme je da razmislite i o nekim osnovnim poslovima u vrtu koji će vam pomoći da pripremite svoje dvorište za ljetne mjesece.

Kako dani postaju duži i temperatura raste, vrijeme je da počnete pripremati svoj vrt za ljetne mjesece koji su pred nama. Od orezivanja grmova preko sadnje živopisnog cvijeća pa sve do uređenja kutka za blagovanje i druženje, postoji nekoliko zadataka koje morate napraviti kako bi vaš vanjski prostor bio savršen za korištenje tijekom toplijeg vremena. Ovdje svakako na red napokon dolaze i suncobrani zaslužni za ugodnu i osvježavajuću hladovinu. U nastavku koji slijedi donosimo nekoliko ključnih savjeta koji će vam pomoći da brzo i lako uredite vašu privatnu oazu.

Čišćenje i orezivanje vrta te priprema tla

Za početak uklonite sve suhe grane i lišće ili ostatke zimskog malča kako biste pripremili čist i uredan prostor za rast novog bilja. Obrežite izraslo grmlje i živice, počupajte korov i prekopajte dio namijenjen za sadnju povrća.

Pripremite, dakle, tlo za sadnju tako da ga rahlite pomoću freze ili ručno. Dodajte organsku tvar kao što je kompost ili odležalo gnojivo kako biste poboljšali plodnost tla i drenažu. Ovo će osigurati bitne hranjive tvari za vaše biljke i pomoći im da napreduju tijekom ljetnih mjeseci.

Sadnja ljetnog cvijeća

Unesite dašak boje u vaš vrt i posadite ljetno cvijeće poput petunija, nevena i cinije. Odaberite različite boje kako biste stvorili vizualno privlačne cvjetne gredice. Tek posađeno cvijeće dobro  zalijte i oko njega malčirajte tlo kako biste zadržali vlagu i suzbili korov.

Provjera sustava za navodnjavanje

Provjerite je li postojeći sustav za navodnjavanje u dobrom stanju kako bi vaše biljke uvijek dobivale dovoljno vode tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Provjerite curi li išta negdje, je li crijevo začepljeno te postoje li neke oštećene komponente koje po potrebi zamijenite.

Uredite prostor za druženje

Pripremite se za uživanje u ljetnim druženjima pod vedrim nebom uređujući prostor za druženje u svom vrtu. Postavite udobne stolice i stolove za opuštanje s prijateljima i obitelji, te dodajte ugodne jastuke i prostirke za dodatnu udobnost. Razmislite o postavljanju ukrasnih svjetiljki ili lanterna za ugodnu atmosferu u večernjim satima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.