Terapeutkinja: Svako odraslo dijete želi čuti ove fraze od roditelja

Foto: Shutterstock

S odrastanjem dolazi sve veća samostalnost, no to ne znači da potreba za povezanosti s roditeljima prestaje. Iako odrasla djeca žive svoje živote, ključne riječi podrške i ljubavi koje dolaze od roditelja i dalje su im važne.

"Većinu svog kliničkog vremena provodim pomažući klijentima – odrasloj djeci i njihovim roditeljima – da se nose s često izazovnim i bolnim aspektima odnosa između roditelja i djece. I dok se scenariji i specifičnosti mijenjaju, odrasla djeca uvijek iznova iskazuju nekoliko ključnih potreba", ističe bračna i obiteljska terapeutkinja te savjetnica, Sarah Epstein, za Psychology Today.

Dodaje da postoje određene fraze koje odrasla djeca najviše žele čuti od svojih roditelja. Evo četiri primjera.

1. "Tako sam ponosan/na na tebe."

Baš kao i mlađa djeca, i odrasla djeca žele i trebaju čuti da su njihovi roditelji ponosni na njih.

"Nisam sigurna da djeca ikada u potpunosti prestanu tražiti odobravanje roditelja. No, odrasla djeca mogu se osjećati neugodno tražeći takvo priznanje. Roditelji često misle da njihova djeca to već znaju pa to ne izgovaraju redovito. Dobra vijest je da roditelji mogu u bilo kojem trenutku početi koristiti ovu frazu - kao podsjetnik. Čak i ako njihova djeca to već znaju", objašnjava terapeutkinja.

2. "Dovoljno si dobar/ra."

Ova fraza ide ruku pod ruku s izrazom "Ponosan/na sam na tebe".

"Nedavno mi je jedna liječnica opisala kako je prešla iz specijalizacije na stalnu poziciju. Kad je roditeljima ispričala o svom prvom poslu i zaradi koju će imati, njezina majka nije izrazila ponos zbog njezinog napornog rada. Umjesto toga, usporedila je njezin novi posao s 'prestižnijom' medicinskom specijalizacijom. Sa suzama u očima, liječnica je otkrila kako se osjeća kao da nikad neće biti dovoljno dobra. Što je trebala čuti? Da su roditelji ponosni na nju i njezine odluke", podijelila je Epstein.

3. "Vjerujem u tebe."

Iako roditelji ponekad misle da njihova djeca žele imati sve odgovore, odrasla djeca često traže povjerenje svojih roditelja.

Terapeutkinja navodi: "Roditelji su u jedinstvenoj poziciji jer poznaju svoju djecu cijeli njihov život i prošli su zajedno kroz njihove uspone i padove. Iz te pozicije roditelji mogu pružiti svojoj djeci dar povjerenja. Time roditelji izražavaju ljubav i divljenje prema svojoj djeci. Osim toga, jačaju samopouzdanje odrasle djece kako bi mogla sama rješavati svoje probleme, umjesto da roditelji interveniraju."

4. "Volim te."

Djeca nikada ne prestaju željeti čuti da su voljena. Iako riječi ne gube na vrijednosti ako su izgovorene u prošlosti, svaki put kad ih izgovorimo, dobivaju novu važnost.

"Čini li vam se da su ove fraze očite? Jednostavne? Nadam se. U mnogim obiteljima ove se poruke nikad nisu izgovorile, rijetko se izgovaraju ili su prestale u odrasloj dobi. Ove fraze pružaju jasne izjave ljubavi, a ako su nestale kako su vaša djeca odrastala, postoje dobre vijesti. Mogu se ponovno otkriti i koristiti", zaključila je Epstein.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.