Talijani će novčano kažnjavati učenike koji su agresivni prema učiteljima

Foto: Shutterstock

Italija je ponovo uvela mjeru ocjenjivanja ponašanja učenika jer raste zabrinutost zbog agresije usmjerene na učitelje.

Takozvana ocjena za vladanje slična je mjeri koju je prvi put uvela fašistička vlada Benita Mussolinija 1924. godine, a dio je prijedloga zakona o obrazovanju koji je usvojen u parlamentu u srijedu. Tako su škole dobile ovlast ocjenjivati učenike isključivo na temelju njihova ponašanja, prenosi The Guardian.

Te će ocjene uvelike utjecati na polaganje mature, a učenici koji neće imati ocjenu dovoljan iz vladanja, morat će ponavljati razred. Oni koji su na granici, morat će polagati test iz građanskog odgoja. Uvedene su i kazne od 500 do 10.000 eura za agresiju ili nasilje prema školskom osoblju.

Ministar obrazovanja Giuseppe Valditara rekao je: "Reforma ocjena za vladanje vraća važnost individualne odgovornosti, stavlja poštovanje ljudi i javnih dobara u fokus i vraća autoritet učiteljima."

Novu mjeru podržala je talijanska Udruga ravnatelja škola (ANP). Bilježe 110-postotni porast broja agresivnih napada na nastavno osoblje od početka ove godine u odnosu na prošlu. Kako javlja ANP, školarci se često sukobljavaju s profesorima oko korištenja mobitela na nastavi. Nastavnicima je u mnogim slučajevima bila potrebna liječnička pomoć, a ponekad su i roditelji učenika bili počinitelji napada.

Međutim, Nacionalni studentski savez nije podržao ovu odluku vlade Giorgija Melonija te ju je nazvao korakom "usmjerenim na jačanje autoritarne i kaznene kulture".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.