Terapeut moli bračne parove da prestanu prakticirati ovih šest navika

Foto: Shutterstock

Riječ "savršeno" često se koristi za opisivanje bračnih parova: "savršen par", "savršen spoj" itd. Istina je da nitko nije savršen, a obećanja o vječnosti može biti izazovno održati. Put do ispunjenja zavjeta "Dok nas smrt ne rastavi", može biti dug, pun bolesti i zdravlja, dobrih i loših trenutaka te obilja promjena.

Međutim, na neki način, to je dobra stvar: zajedničko prelaženje prepreka znači da smo vjerojatno proveli mnogo godina jedno s drugim. Izazove je važno smatrati prilikama za rast i učenje, pojedinačno i kao tim. Za brak je potreban rad i učenje koje navike treba prihvatiti, a koje izbjegavati.

Bračni terapeut dr. Stan Tatkin istaknuo je nekoliko takvih navika te moli bračne parove da ih prestanu prakticirati.

1. Misliti da je "ljubav sve što trebate."

"Ljubav nije dovoljna. Da bi ljubav bila zaštićena i da bi se ostvarila zaslužena ljubav, svoju vezu morate temeljiti na svrsi, a ne na emocijama. Veza je izum uma. Provjerite imate li istu ideju", kaže dr. Tatkin za Parade.

Savjetuje da si parovi postave sljedeća pitanja kako bi znali imaju li istu ideju o vezi:

  • Što znači veza?
  • Koja je njezina svrha?
  • Koji su zajednički principi po kojima funkcionira?

2. Dokazivanje da ste vi u pravu, a vaš partner u krivu.

"Ako želite staviti svoj odnos ispred sebe, morate biti spremni priznati da, ako je vaš partner to vidio, čuo i doživio, to se dogodilo i vjerojatno ste to učinili. Odnos uvijek mora biti zaštićen jer je to zajednička ideja između vas dvoje. Dakle, odnos treba biti na prvom mjestu", poručuje terapeut.

3. Radite jedno na drugom kada biste trebali rješavati problem.

"Pokušaj međusobnog rješavanja je rat. Ništa se neće postići osim borbe", upozorava dr. Tatkin. Umjesto toga, dr. Tatkin predlaže tretiranje rješavanja problema kao slagalice. Parovi su u istom timu.

"Kada nešto odlučite, provjerite je li to dobro za oboje. Ako je odluka donesena ili problem riješen, a rezultat nije povoljan za obje strane, stvarate probleme sebi i jedno drugome. Nitko od vas ne može si priuštiti gubitak, stoga riješite to i pregovarajte ako je potrebno", savjetuje terapeut.

4. Razgovor o emocionalnim stvarima tijekom vožnje u automobilu.

"Odložite sve emocionalne razgovore dok se ne možete pogledati licem u lice te promijenite temu na nešto neemocionalno ili nestresno. Osoba koja vozi nema potrebne resurse za obavljanje zadatka", ističe dr. Tatkin.

5. Emotivni razgovori putem SMS-a, e-pošte ili poziva.

Imamo mogućnosti za modernu komunikaciju, međutim, staromodni razgovori uživo najbolji su način prenošenja emocija. "Emocionalne ili stresne razgovore sačuvajte za trenutke kada ćete se gledati oči u oči, na relativno maloj udaljenosti", kaže terapeut.

6. Zaboravljanje ili zanemarivanje druženja i odvajanje jedno od drugog.

"Razdvajanja i ponovna okupljanja, osjećali to vi ili ne, vrlo su važni za ljudska bića. Način na koji zajedno završavate dan i zajedno započinjete sljedeći utječe na vaš san, zdravlje, sreću i blagostanje", zaključuje dr. Tatkin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.