Terapeutkinja dijeli četiri ponašanja koja otkrivaju narcisoidne partnere

Foto: Shutterstock

Narcisi obično imaju vrlo različite prioritete u odnosu na emocionalno inteligentne osobe, što može uzrokovati stalne napetosti u vezi, tvrdi terapeutkinja Erin Leonard.

"Ova razlika u prioritetima može stvoriti temeljne nesuglasice jer su obje strane usmjerene na različite aspekte života i odnosa", pojasnila je za Psychology Today.

Istaknula je četiri glavna prioriteta narcisoidnih partnera/partnerica te četiri glavna prioriteta emocionalno inteligentnih partnera.

1. Narcisi

  • Briga o sebi: Narcisi stavljaju sebe na prvo mjesto, često zanemarujući potrebe svojih bližnjih. "Ova toksična usredotočenost na sebe može ih učiniti nesvjesnima onoga što se događa oko njih", kaže Leonard.
  • Materijalna dobra i izgled: Narcisi pridaju veću važnost svojim materijalnim posjedima i fizičkom izgledu nego svojim voljenima. Često će provesti puno vremena pripremajući se za, primjerice izlazak, zanemarujući obaveze prema partneru, ističe terapeutkinja.
  • Izbjegavanje razgovora o neugodnim emocijama: Leonard objašnjava da narcisi često izbjegavaju razgovore o stvarnim osjećajima, što može stvoriti napetosti u odnosima. Kada se suoče s emocijama, često reagiraju s frustracijom ili povlačenjem.
  • Održavanje emocionalne kontrole: Narcisi nastoje zadržati emocionalnu kontrolu nad partnerima, često manipulirajući njihovim osjećajima. "Njihova ljubav je često uvjetovana, što stvara nesigurnost i ovisnost kod partnera", objašnjava Leonard.

2. Emocionalno inteligentni partneri

  • Potrebe i osjećaji voljenih: Terapeutkinja navodi da emocionalno inteligentni partneri prioritiziraju potrebe i osjećaje svojih bližnjih, pokazujući empatiju i razumijevanje. Oni aktivno slušaju i nastoje zadovoljiti potrebe svojih partnera.
  • Zdravlje i dobrobit bliskih odnosa: "Emocionalno inteligentni partneri shvaćaju da je važno biti uz svoje voljene. Njihov fokus je na održavanju kvalitetnih odnosa", ističe Leonard.
  • Autentični i značajni razgovori o teškim emocijama: Emocionalno inteligentni partneri žele otvoreno razgovarati o emocijama i drugim važnim stvarima. Oni su spremni izraziti svoje osjećaje i poticati partnere da učine isto, stvarajući dublju povezanost.
  • Kvalitetno vrijeme s voljenima: "Ako je partner emocionalno inteligentan, stavljat će naglasak na provođenje kvalitetnog vremena s onima koje voli, cijeneći međusobne razlike u mišljenjima i osjećajima. Sposobnost takvih partnera da cijene različite perspektive jača odnose i potiče povjerenje", zaključila je terapeutkinja.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.