Dalić se žali da nema krila, a Halilović briljira. Je li vrijeme da ga vrati?

Foto: Profimedia

ALEN HALILOVIĆ, 28-godišnji hrvatski nogometaš, proživljava drugu mladost u nizozemskoj Fortuni Sittard, za koju sjajno igra u prvom rangu tamošnjeg nogometa. Sada je za to dobio i službeno priznanje. Voetbal International, jedan od najcjenjenijih nizozemskih medija koji posebno prati domaći nogomet, proglasio ga je najboljim igračem Eredivisie u kolovozu.

Nakon što je u prvom kolu nizozemskog prvenstva bio strijelac protiv Go Ahead Eaglesa, Halilović je zabio gol i u drugom, u utakmici u kojoj je suparnik njegove Fortune Sittard bio Almere City. Njegove igre su na takvoj razini da je trener momčadi Danny Buijs već priznao da se ne usudi prognozirati hoće li ga moći zadržati, a Fabrizio Romano upozorio je svoje pratitelje da pozorno gledaju što se događa s njim u završnici prijelaznog roka.

Treba li Dalić razmisliti da ga, ako nastavi dobro igrati, vrati u reprezentaciju? Podsjetimo, Hrvatska je protekli mini ciklus odigrala u formaciji 3-5-2 i varijacijama na temu, a kao jedan od razloga davanja šansi tom sistemu Dalić je naveo nedostatak krilnih igrača, što je općenito deficitarna pozicija hrvatskog nogometa.

Pet godina nije igrao za reprezentaciju

Halilović je svoju zadnju utakmicu za reprezentaciju odigrao u Dalićevom mandatu. Bilo je to u 11. mjesecu 2019. godine, a zaigrao je 32 minute na utakmici protiv Tunisa u kojoj je Hrvatska poražena s 2:1.

Bio mu je to prvi put da je zaigrao za reprezentaciju nakon tri godine i prijateljskih utakmica protiv Moldavije i Izraela. Za reprezentaciju je odigrao ukupno deset susreta, a debitirao je pod Igorom Štimcem.

To se dogodilo u 10. mjesecu 2013. godine u prijateljskoj utakmici protiv Portugala, u kojoj je Hrvatska izgubila s 1:0. Halilović dosad ima samo dva nastupa u službenim utakmicama. U kvalifikacijama za Euro 2016. startao je protiv Malte i dobio 67 minuta, a pola sata odigrao je i protiv Azerbajdžana.

Proživljava drugu mladost

Prošle sezone je u 31 utakmici dao četiri gola i dvaput asistirao, a sad je na dobrom putu da taj učinak nadmaši nakon mjesec dana prvenstva. Njegovu igru hvalili su brojni navijači, mediji i stručnjaci.

Tako je španjolski AS pisao da u njegovom "spektakularnom početku sezone nema ništa slučajnoga" i da je već prošle sezone, kad se priključio klubu, "pokazivao bljeskove svoje neosporive kvalitete". Španjolski sportski dnevnik, koji Halilovića iz vremena u Barci opisuje kao potrganu igračku, pisao je da Halilović blista.

Grafika: Sofascore

Njegove partije zaokupile su pozornost i bivšeg nizozemskog reprezentativca Rafaela Van der Vaarta. Proslavljeni nizozemski nogometaš tvrdi da je čak i pomogao hrvatskom nogometašu nakon što je napustio Rijeku početkom prošle godine: "Istina je da sam mu pomogao. Nudio sam ga mnogima, ali ne i Fortuni.

Nazvao me jer sam trenirao njegovog brata u Esbjergu (Dino Halilović, op.a.) i pitao me mogu li mu pomoći da se vrati u Nizozemsku i da mu oživim karijeru. Zvao sam Volendam, Vitesse... Halilović je sjajan dečko i u odličnim nogometnim godinama. Baš mi je drago zbog njega."

Nekad najveći talent hrvatskog nogometa karijeru je započeo u Dinamu, a debitirao je u reprezentaciji sa 16 godina. Prodao ga je Zdravko Mamić u Barcelonu, no karijera mu nije išla uzlaznim tijekom. Igrao je za brojne klubove, uključujući Milan, Hamburg, Standard, Las Palmas, Heerenveen, Sporting Gijón, Reading, Birmingham i Rijeku, sve dok prošle godine nije kao slobodan igrač došao u Sittard.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.