TENIS

Đoković o protjerivanju Rusa s Wimbledona: Igra se po rankingu, ne po nacionalnosti

Foto: EPA-EFE

NOVAK ĐOKOVIĆ trenutno se nalazi u rodnom Beogradu gdje se plasirao u finale Serbia Opena. Tamo će igrati protiv Rusa Andreja Rubleva, koji neće imati pravo nastupa na ovogodišnjem Wimbledonu. Čelnici turnira odlučili su da će zbog rata u Ukrajini kazniti ruske i bjeloruske tenisače i tenisačice, kojima je onemogućen nastup. 

Odluku je već osudio ATP, kao i PTPA organizacija koju su osnovali Novak Đoković i Vasek Pospišil, a koja brine o pravima igrača. Danas je odluku prokomentirao i sam Đoković: "Kada kažem politika, ima je u sportu. Rukovodeća tijela i organizacije, strukture su tu. Politika je generalan termin.

Ne valja kada se politika na višem nivou miješa u naš sport. Stojim pri onom što sam rekao, nema potrebe za suspenzijom sportaša, posebno tenisača. Ne vidim kako oni doprinose bilo čemu što se dešava u ratu. U tenisu imamo pravilo da nema diskriminacije: Pravilo je da se igra po rankingu, ne nacionalnosti. Wimbledon je to prekršio. ATP i PTPA su izašli s izjavama, a ja sam to podržao."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.