Ferdinand: Ako s ovim igračima igraš defenzivno, onda moraš pobijediti ili nisi uspio

Foto: EPA

ŠPANJOLSKA je četvrti put u povijesti postala prvak Europe. Španjolci su u finalu Eura igranom na Olimpijskom stadionu u Berlinu pobijedili Englesku 2:1. Strijelci za Furiju su bili Nico Williams u 47. i Mikel Oyarzabal u 87. minuti. Za Englesku je zabio Cole Palmer u 73. minuti.

Veliko je to razočaranje za Englesku, koja je poražena u drugom finalu Eura zaredom. Prije tri godine na domaćem terenu, u finalu odigranom na londonskom Wembleyju, od njih je bila bolja Italija nakon izvođenja jedanaesteraca. Engleska tako ostaje na jednom osvojenom velikom natjecanju iz 1966. godine, kada su postali svjetski prvaci na domaćem tlu.

Rio Ferdinand: Igrači su bili sjena samih sebe

Unatoč tome što su igrali finale, Englezi su cijeli turnir bili stalno na meti kritika, a posebno izbornik Gareth Southgate. Defenzivno orijentirani nogomet momčadi prepune zvijezda nije se svidio nikome i dojam je da je većina neutralnih promatrača zadovoljna što su do titule došli Španjolci koji su na ovom Euru srušili rekord po broju zabijenih golova (15) na jednom Europskom prvenstvu.

Dio engleske nogometne javnosti traži da se izbornika smjeni unatoč tome što je ostvario vrlo dobar rezultat, a prednjače neki bivši igrači koji su danas analitičari za TV kuće. Legendarni bivši stoper Engleske i Manchester Uniteda Rio Ferdinand je kritizirao Englesku zbog njihovog konzervativnog pristupa u finalu, svaljujući krivnju za poraz na Southgatea: "Rekli smo nakon grupne faze, ako namjeravate igrati konzervativnu igru s količinom talenta koju imamo u ovoj momčadi, morate pobijediti. Inače će se svesti na to da se to apsolutno secira i na to se gleda kao na negativan pristup.

To pada na teret izbornika. On postavlja ovu momčad. To je njegov stil nogometa i morate pobjeđivati ​​igrajući tako jer su ti igrači predobri. Igraju previše dobro u njihovim klubovima da bi došli ovdje i izgledali kao sjena samih sebe. Bili smo prava momčad kad je utakmica bila u ravnoteži, ali bili smo držani na uzici i to je razočaravajuća stvar s kvalitetom igrača koje imamo. Vrhunske momčadi preuzimaju kontrolu i agresivne su od prve minute te nameću svoju igru protivnicima. Zašto smo čekali da primimo gol da bismo skinuli okove i krenuli prema njima?"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.