Zamalo je umro igrajući za Srbiju. Nakon 388 dana vraća se u Splitu, gdje je blistao

Foto: Profimedia

BORIŠU SIMANIĆA (26) Srbija je prije godinu dana, tijekom i nakon SP-a, slavila kao heroja koji je za slavu košarkaške reprezentacije podnio gotovo ultimativnu žrtvu. Nakon što je u duelu sa suparnikom iz Južnog Sudana osjetio jaku bol, krilni centar morao je izaći iz igre. Onda je hitno prebačen u bolnicu u Manilli.

Tamo su mu prvom operacijom jedva spasili život, ali mu je zatim, da bi preživio, novim zahvatom morao biti odstranjen bubreg. Filipinski kirurzi koji su ga operirali izjavili su da se kod Simanića radilo o minutama kada je u pitanju bilo spašavanje njegovog života. Bubreg mu je morao biti odstranjen jer je zbog gubitka 2.5 litara krvi bio životno ugrožen. 

Boriša je postao narodni heroj, a prošle godine na balkonu ga je grlio Đoković

Boriša, kako ga je nakon toga familijarno zvala cijela Srbija, postao je narodni junak. Kada su se košarkaši s Filipina vratili sa svjetskim srebrom, upravo on je na čuvenom balkonu u Beogradu dobio najveće ovacije, a tamo ga je grlio Novak Đoković. No, skandiranje njemu odavno je utihnulo, a on je godinu dana bio bez kluba. 

"Radim individualno i siguran sam da ću biti spreman za nastavak karijere. Teško je naći klub s ovakvom ozljedom. Želja mi je da to bude negdje u Srbiji jer mi je tu doktor koji mi vodi terapiju. Da bih to ostvario, potrebna mi je pomoć saveza i države, da dobijem adekvatan ugovor. Do sada sam imao neka obećanja, ali je ostalo samo na tome. Polako se osjećam zaboravljenim", poručio je nedavno Simanić.

Godinu poslije nije imao pomoći, kluba ni pozivnice za balkon

Čini se da je u pravu jer zaboravili su ga pozvati na balkon i doček nakon što je Srbija prošlog mjeseca osvojila olimpijsku broncu, iako je Boriša tijekom priprema reprezentacije za Pariz ovog ljeta posjetio suigrače i podržao ih. To je razočaralo i njegovu obitelj. Stric Mladen je na X-u objavio: "Tanka je nit od heroja do zaborava. Neka je na obraz onome tko je trebao uzeti telefon i pozvati. Naprijed Srbija."

Boriša se tijekom dočeka oglasio na društvenim mrežama, ali ne s balkona, nego tako da je slavlje fotografirao na televiziji. Postavio je fotografiju na koju je stavio simbole srca i zastavu Srbije.

Heroj Srbije vraća se nakon 388 dana u Hrvatskoj. I to u kultnoj dvorani u kojoj je briljirao

I onda se pojavila Igokea. Taj klub dao mu je novu priliku, a Simanić će danas od 18 sati za njega igrati prvu utakmicu nakon 388 dana prisilne pauze, i to u Splitu. Heroj Srbije će se tako košarci vratiti u Hrvatskoj.

Da bi priča bila bolja, to će se dogoditi na Gripama, gdje je Simanić prije dvije i pol godine odigrao jednu od partija karijere. Tada je kao igrač Mege kod Splita postigao 30 poena s čak sedam trica iz osam pokušaja. To je fantastičan skor za igrača visokog 211 centimetara. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.