REAL MADRID

Je li Mbappe promijenio Real?

Foto: Profimedia

REAL MADRID je u svojoj prvoj utakmici Lige prvaka ove sezone svladao Stuttgart 3:1. Kylian Mbappe je zabio svoj prvijenac u dresu Reala u ovom natjecanju, no tek drugi gol iz igre u zadnjih pet utakmica. Mbappeu je taj gol bio ukupno četvrti jer je zabio s bijele točke protiv Betisa i Real Sociedada, no navijači su očekivali više od konverzije jedanaesteraca.

Pred njegov dolazak u klub se postavilo pitanje mogu li uopće on i Vinicius Junior igrati zajedno. Radi se o dva igrača koji se vole kretati istim smjerovima, primati loptu na istim pozicijama, imaju jako sličan broj očekivanih pogodaka i asistencija, a i po ostalim parametrima nema dva sličnija igrača na toj poziciji.

U dosadašnjim utakmicama Reala se vidio taj problem, no on se ipak doima rješivim. Real unatoč tome što i dalje nije upisao poraz ima drugih problema. Oni su isplivali na vidjelo u remijima s Mallorcom i Las Palmasom, a čak i u pobjedama protiv Real Sociedada te Stuttgarta.

Izostanak konverzije

Mbappeu su bile potrebne četiri utakmice da zabije svoje prve golove za Real u domaćem prvenstvu. U prve tri utakmice Real je osvojio pet bodova, dok je Barcelona bila na devet, što je već bio znak za zabrinutost.

U utakmici prije reprezentativne pauze Mbappe je zabio dva gola. Navijači Reala su odahnuli, a Carlo Ancelotti je izjavio da je to bila izvedba kakvu od Francuza inače očekuje. Mbappe doduše nije igrao drastično lošije u prethodnim susretima.

U njima je pucao 17 puta te je akumulirao očekivani prosječni broj pogodaka od 1.82. S obzirom na to da je Mbappe u svakoj od svojih prethodnih šest sezona nadmašio brojku koja se od njega očekivala, start u Realu bio je jednostavno izostanak konverzije.

Trenutni odnos zabijenih pogodaka i promašenih velikih šansi mu je najslabiji u karijeri, no na uzorku od samo pet odigranih utakmica, bez utakmice UEFA Superkupa, to je i dalje nebitno. Mbappe ulazi u šanse i vrlo je vjerojatno pitanje vremena kada će početi češće zabijati.

Rodrygo i Vinicius / Foto: EPA

Mbappe nije klasična devetka, ali ni ne mora biti

Spomenuti odnos s Viniciusom bi možda bio problem u nekom drugom klubu, ali ne i u Realu. Ancelotti je radio neke taktičke preinake, ponajviše zbog odlaska Tonija Kroosa, no problem te lijeve strane je potencijalno nepostojeć.

Sam Ancelotti je za sebe rekao da je njegov taktički stil adaptacija i stvaranje atmosfere u kojoj će se svaki individualac osjećati najbolje na svojoj poziciji. Real redovito izvodi napade s fokusom na lijevoj strani, gdje se čak i Rodrygo priključuje iako je na grafici prikazan kao desno krilo, no to nije nužno loše.

Ti igrači se jednostavno tamo najbolje snalaze i kada si međusobno pohvataju pravce kretanja te kada budu znali što će koji od njih odlučiti u određenoj situaciji, Realu u tom smislu igra neće patiti. Već i sada, kada se ostatak ekipe treba naviknuti na Mbappea, Real je tik uz Barcelonu po svim napadačkim metrikama osim po konverziji.

Mbappe i na terenu i izvan njega djeluje mirno te se maksimalno trudi na treninzima. Dok se mladi Endrick oženio 56 dana nakon dolaska u Madrid te na društvenim mrežama piše da prati klub još od Di Stefana, ili dok se Judea Bellinghama može redovito vidjeti na raznim događanjima u Madridu, Mbappe od takvih istupa zazire. Čak i nakon što mu je bio hakiran Twitter profil, nije radio buku oko toga.

Odlazak Kroosa tjera Real na promjene

Realov problem, koji ga doduše i dalje nije koštao previše jer je bez poraza, ne leži u Mbappeu, već u veznoj liniji i obrani. Odlazak Tonija Kroosa je znatno utjecao na Real, a nije bezazlen ni odlazak Nacha. U prvoj utakmici u ligi Bellingham je u tunelu rekao Rodrygu, Mbappeu i Viniciusu da moraju završavati svoje akcije jer nemaju dovoljno nogu za pokrivanje prostora ako krene protivnička kontra.

Bellingham je tu u potpunosti u pravu jer Real bez Kroosa gura više svojih veznjaka prema naprijed budući da nijedan od njih nema sposobnost koju je imao Nijemac da iz dubine preciznim dugim loptama kreira opasnost. Iako Kroos nije bio izrazito motoričan igrač, linije Reala s njim su mogle drukčije stajati pa tako ove sezone možemo vidjeti da protivnici često nalaze rupe među tim linijama.

U zadnjim utakmicama nije pomoglo ni to što je bio ozlijeđen Tchouameni, odnosno što se tek vratio u Ligu prvaka te je i na njemu i na Bellinghamu bilo vidljivo da nisu još na sto posto fizičke spreme.

Ancelotti je zato u fazi obrane prešao na taktiku 4-4-2, u kojoj Bellingham i Rodrygo pokrivaju strane i momčad stoji dublje u bloku kao u vrijeme Karima Benzeme umjesto da izlazi u presing kao što je činila prošle sezone. Međutim, i dalje je to daleko od idealnog.

Antonio Rüdiger / Foto: EPA

Jednu ozljedu udaljeni od obrambenog kolapsa

Drugi problem Reala je izostanak širine u obrani. Trenutno u potpunosti ovise o Ederu Militau i Antoniju Rudigeru. Protiv Stuttgarta je Militao bio na klupi, no ušao je u drugom poluvremenu jer ideja s Lucasom Vazquezom na beku, a Danielom Carvajalom na stoperu nije bila uspješna. Stuttgart je četiri puta testirao Thibauta Courtoisa u prvom poluvremenu, od čega su barem dva udarca bila ozbiljna.

Očito je da Ancelotti ne vjeruje Jesusu Valleju kao zamjenskoj opciji čim koristi Carvajala kao stopera, no u slučaju da se netko ozlijedi, treća opcija ne postoji jer čak i mladi dečki poput Joana Martineza i Jacoba Ramona imaju problema s ozljedama. Rudiger i Militao moraju iznijeti čitavu sezonu u kojoj bi Real mogao odigrati i 70 utakmica, što je strahovito naporno.

Povlačenje Tchouamenija na stopera pak donosi nove probleme u veznom redu i tu se tek sada vidi kakvi su se propusti napravili tijekom prijelaznog roka. Rafa Marin je nakon dobre sezone u Alavesu prodan u Napoli, Nachu nije produžen ugovor, a na tržištu su zauzeli stav da žele Lenyja Yora i nikog drugog, ali im ga je uzeo Manchester United.

Zbog toga se i uvukla panika u redove Reala kada Mbappe nije zabio u prve tri ligaške utakmice. Procjena kluba je da će ove sezone primiti 10 do 15 golova više nego prošle sezone, ali da će to poravnati s Mbappeom. On će im taj višak golova vjerojatno s vremenom donijeti, no baciti sve karte na to i na Courtoisove obrane je riskantan potez. Nije im se obilo o glavu, ali ne znači da neće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.