Nijemci žele organizirati Olimpijske igre na stogodišnjicu Hitlerovih

Foto: EPA

NJEMAČKA se planira kandidirati za domaćina Ljetnih olimpijskih igara 2036. ili 2040, tvrde njemačke tiskovine. Zainteresirani su Berlin, Hamburg, Leipzig, München i gradovi oko Düsseldorfa, a razgovara se i o zajedničkoj ponudi raznih njemačkih regija, izvijestio je Njemački olimpijski odbor nakon sastanka s ministricom unutarnjih poslova Nancy Faeser.

"Olimpijske igre daju nam priliku da se predstavimo kao kozmopolitska, moderna Njemačka i da ojačamo svoj osjećaj zajedništva. Želimo snažnu i vjerodostojnu kandidaturu, koju ćemo podržati u ministarstvu", rekao je Faeser u čijoj je nadležnosti i sport , ali koja se nije obvezala na financiranje velikog olimpijskog projekta. Vlada zasad ne može prihvatiti konkretne financijske obveze oko kandidature.

Berlin želi biti domaćin na stogodišnjicu

Berlin želi biti domaćin 2036. godine, jer će biti 100 godina od posljednjih igara u gradu koji je postao ozloglašen zbog tadašnjih nacističkih vladara zemlje. Za Igre 2032. već su bili zainteresirani gradovi u Porajnju i Ruhrskoj oblasti oko Düsseldorfa, ali Brisbane je dobio domaćinstvo.

Prethodne prijave za Olimpijske igre u Münchenu i Hamburgu odbijene su zbog protivljenja javnosti. Posljednje Olimpijske igre u Njemačkoj održane su u Münchenu 1972. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.