U Sloveniji su svi poludjeli za nogometom. Uspoređuju se i šale s Hrvatskom i Srbijom

Foto: EPA-EFE

SLOVENIJA u ponedjeljak u 21 sat u Frankfurtu protiv Portugala igra utakmicu osmine finala Europskog prvenstva. Momčad Matjaža Keka prošla je s tri remija iz teške skupine s Engleskom, Danskom i Srbijom i zapalila je nogometnu euforiju u toj zemlji. Sjajan nastup Slovenije i njezine šanse protiv moćnog Portugala za Index komentira trener Celja Damir Krznar.

Ispast će da glumim generala poslije bitke, ali moj stručni stožer i ja znali smo da bi Slovenija mogla biti jako neugodna na ovom turniru. Pratili smo ih čitave kvalifikacije i pripreme, budući da radimo u Sloveniji, i vidjeli smo da je to jako dobro posložena momčad, osobito defenzivno sjajno organizirana. 

Bilo je jasno da ih nitko ozbiljno ne doživljava, ali da mogu biti neki dark horse. Tih 4-4-2 funkcionira sjajno, iznimno su disciplinirani i ne ostavljaju puno međuprostora, odnosno zona u kojima jače momčadi pokušavaju dominirati. Slovence je strašno teško probiti jer čitava momčad igra kvalitetno obranu, uključujući i špice. Uvijek mogu odigrati na nulu, a prema naprijed će nešto napraviti. 

Već u onoj zadnjoj pripremnoj utakmici protiv Portugala je bilo jasno da su dobri, a možda najbolji pokazatelj su utakmice s Danskom. S njima su igrali u kvalifikacijama za Euro i Danska je, osobito u onoj utakmici u Danskoj, bila izrazito dominantna. No, u ovom susretu na Euru vidjelo se da se ta razlika jako smanjila, a to je potvrda odličnog rada.

Rastu iz utakmice u utakmicu

Slovenija raste iz utakmice u utakmicu, dobiva na samopouzdanju i na turnirskom natjecanju mogu biti jako neugodni. Imaju dvije ekstra kvalitete u likovima Jana Oblaka i Benjamina Šeška. Ne smijemo zaboraviti ni Josipa Iličića, koji se vratio u reprezentaciju. Nakon svega što je prošao u karijeri je u odličnom stanju.

Bio je među najboljim igračima slovenske lige u nastavku prvenstva i ima taj X faktor, koji može riješiti svaku utakmicu. Strašno mi je drago za njega i on može biti veliki adut Slovenije na turniru. Takvi igrači im mogu donijeti prevagu, ali, iako su velike zvijezde, ni po čemu ne iskaču iz okvira momčadi. A to je najveća zasluga Matjaža Keka kod kojega su svi igrači podređeni sustavu.

Izvor: Sofascore

Nevjerojatno je koliko Šeško radi za momčad, kako u napadu, tako u obrani. Pun ga je teren, vraća se pomaže i za to je također "kriv" Kek. Fantastičan je to trener. Pragmatičan, koji jako dobro zna iskoristiti kvalitete svoje momčadi, a još bolje sakriti njihove mane. To je trener koji može funkcionirati i u momčadima s puno većim zvijezdama od slovenskih i očito je njegov pristup legao igračima.

Karničnik ispao simpatičan s Vučićem

Jedan od njih je i "naš" Žan Karničnik, koji je zabio gol protiv Srbije. Vidio sam nakon toga da ga je komentirao i srpski predsjednik Aleksandar Vučić, ali to je na kraju ispalo i simpatično. Znate kako se kaže, svaki PR je dobar PR, a tako je i u ovom slučaju.

Žan je jako dobar igrač i on može igrati na vrlo visokom nivou. Ima još rezerve u fazi obrane i može napredovati, ali tu mu dosta pomaže Petar Stojanović i njih dvojica jako dobro funkcioniraju. Zanimljiv je igrač, siguran sam da može igrati u puno jačim momčadima nego što je Celje.

Portugal će biti još jedan veliki test za Sloveniju. Kažem, pobijedili su ih u toj pripremnoj utakmici i, iako će ovo biti potpuno drukčiji susret, može Sloveniji biti putokaz za ovu utakmicu. U tom susretu Portugal, koji je igrao u najjačem sastavu, dominirao je na početku, ali se onda sve okrenulo i Slovenija je preuzela dominaciju.

Kek ima ideju i za Portugal

Teško je prognozirati što će ovaj put biti, ali Kek sigurno ima ideju. Po mojem mišljenju, Slovenci im moraju uzeti dubinu, moraju duplirati Rafaela Leaa, jer ga je nemoguće uhvatiti i ubiti taj međuprostor, koji Portugal fantastično koristi.

Slovenija je u euforiji. Kek je pokušava suzbiti i dati mir momčadi i mislim da u tome uspijeva, ali navijače će teško smirit. Slovenija dugo nije bila ovako nogometna zemlja, ljudi su totalno poludjeli za reprezentacijom i drago mi je zbog njih.

Na svakom koraku se priča o nogometu. Uspoređuju se sa Srbijom i s Hrvatskom, šale se da su oni ostali na turniru, a mi nismo i to ih hrani. Neka, zaslužili su, a i mi uživamo s njima i siguran sam da će namučiti Portugalce. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.