regija

Srbija slavi senzaciju - dva kluba u Ligi prvaka

Foto: Profimedia

CRVENA ZVEZDA i Partizan ispali su osmini finala Europa lige i Konferencijske lige od Glasgow Rangersa i Feyenoorda, ali pobjeda Zvezde na uzvratu protiv škotskog velikana ne da nije pirova, nego je jedna od najbitnijih u povijesti srpskog klupskog nogometa.

Zvezdi pobjeda nedovoljna za prolaz, ali dovoljna za povijest

Naime, Zvezdinim trijumfom 2:1 na Marakani protiv Gersa (koji su u prvoj utakmici pobijedili 3:0) u kombinaciji s ispadanjem Genta protiv PAOK-a te Basela protiv Marseillea, Srbiji su od sezone 2023./2024. zajamčena dva mjesta u Ligi prvaka. To nije sve, jer prvak te zemlje od te sezone izravno, bez kvalifikacija i pretkola, ulazi u skupinu LP-a.

Da bi se to dogodilo u ljeto iduće godine, potrebno je samo da ove sezone klub koji osvoji Ligu prvaka, u njoj osigura sudjelovanje i plasmanom u nacionalnom prvenstvu, a to će se sigurno i dogoditi. Viceprvak Srbije, njen drugi klub u LP-u, igrat će u drugom pretkolu. Za usporedbu, Dinamo je kao prvak Hrvatske ove sezone morao početi sa samog dna, prvog pretkola. 

Pola srpske lige ide u Europu, prvak izravno u Ligu prvaka

Tu nije kraj povlasticama Srbiji, kojoj sada, kao čak 11. ligi na tablici UEFA-e (Hrvatska je 18.) osvajač kupa ide u play-off za Europa ligu, dakle odmah na zadnju stepenicu prije grupne faze. Ako tamo i ispadne, zajamčeno mu je mjesto u Konferencijskoj ligi i barem šest europskih utakmica tijekom jeseni.

Profitirat će i klubovi koji prvenstvo Srbije završe na trećem i četvrtom mjestu. Oni će u treće, odnosno drugo pretkolo Konferencijske lige. Opet uspoređujemo s Hrvatskom, čija su sva tri predstavnika u tom natjecanju ove sezone (Osijek, Rijeka, Hajduk) morali krenuti od drugog pretkola. 

Ima još dobrih vijesti za Srbiju. Ako Zvezda ove sezone obrani naslov, bit će nositelj od početka do kraja kvalifikacija za LP na ljeto. I ovdje su Srbima pomogli klubovi koji su izbacili one što su ih mogli preteći na UEFA-inoj tablici koeficijenata.

Grčka je prvi pratitelj, ali ako PAOK i osvoji Konferencijsku ligu, ne može preteći Srbiju

Konkretno, PSV koji je izbacio Kopenhagen. No ključno za to da Srbija ima dva kluba u Ligi prvaka bilo je spomenuto ispadanje Basela i Genta. Tako su ispod Srbije ostale Grčka i Češka, koje, premda još imaju predstavnike u Europi, ne mogu ugroziti Srbiju na 11. mjestu. 

Zvezda je pobjedom protiv Rangersa donijela Srbiji 0.500 bodova na tablici koeficijenata i sada ih ima ukupno 33.375. Prvi pratitelj Grčka joj je jako daleko s 28.450. Čak i da PAOK osvoji Konferencijsku ligu pobjedama u svim utakmicama do kraja, Grčka ne može preteći Srbiju. 

Gdje je Hrvatska u odnosu na Srbiju?

Srbija, dakle, od ljeta iduće godine u eurokupovima ima čak pet klubova. Dva u Ligi prvaka (prvaka izravno u skupini), jednog u Europa ligi i dva u Konferencijskoj ligi. Hrvatska će u isto vrijeme u Europi imati četiri kluba, ali samo prvaka u LP-u i to u kvalifikacijama. U EL-u neće imati predstavnika, dok će u najslabijem eurokupu, Konferencijskoj ligi, imati tri kluba. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.