Srpski mediji: Prestigla nas je Hrvatska. Katastrofa i beskonačna propast

Foto: Profimedia

PORAZIMA Crvene zvezde kod Intera (4:0) te Bačke Topole kod Astane (1:0) u Konferencijskoj ligi nastavljen je sunovrat srpskog klupskog nogometa u Europi. Naime, Srbija je početkom prošle sezone bila na 11. mjestu UEFA-ine tablice koeficijenta te je zbog toga ove i prošle sezone imala dva kluba u Ligi prvaka, a njen prvak je izravno ulazio u najjače natjecanje. Ali, Srbija se za samo godinu dana srozala na 20. mjesto. Svi srpski mediji pišu o tom slobodnom padu te ističu da ih je pretekla Hrvatska.

"Hrvati nam pobjegli, a 15. mjesto možemo sanjati!"

Telegraf pod naslovom "Srbija sve gora na tablici UEFA-e poslije poraza Zvezde i TSC-a: Hrvati nam pobjegli, a 15. mjesto možemo sanjati!" piše: "Srbija je samo dvije sezone imala izravnog sudionika Lige prvaka i drugog u kvalifikacijama te ukupno pet klubova u Europi, od čega su bar tri bila sigurni sudionici grupnih faza. Ali, za manje od dvije sezone nacionalni UEFA koeficijent se toliko srozao da je tužno i gledati tablicu, koja iz kola u kolo postaje sve nepovoljnija. Ne samo da je Srbija ispala iz Top 15, što donosi dva kluba u kvalifikacijama za Ligu prvaka, već to mjesto sada može samo sanjati, a pretekli su nas i Hrvati, od kojih smo dugo bili bolji.

Srbija nije dobila bodove poslije ovog kola jer je Zvezda poražena u Ligi prvaka kod Intera, a TSC u Astani s 1:0. Tako je Srbija ostala na 20. mjestu s 23.675 bodova, a ispred nas je Hrvatska povećala razliku poslije remija Dinama iz Zagreba s Monacom (2:2) te sada Hrvati imaju 25.275 bodova. Ovakav rasplet događaja je posljedica loših kvalifikacija koje su imali Partizan, Vojvodina i TSC, lošeg Zvezdinog starta u LP-u ove sezone, ali i velikog broja poraza koje su prošle sezone imali svi srpski klubovi u Europi, gdje nam je statistika bila poražavajuća.

Na toliko željenom mjestu je sada Grčka s 30.250 bodova, tako da Srbija više nema ni teoretske šanse da se domogne tog mjesta, a ako Zvezda i TSC ne počnu osvajati bodove, gotovo je izvjesno da ćemo pasti i ispod 20. mjesta. Šanse za bodove su već u sljedećem kolu, kada Zvezda gostuje kod Monaca 22. listopada, što je novi težak izazov, a TSC dva dana kasnije dočekuje poljsku Legiju."

"Srbija tone sve dublje: Hrvati nam odmiču, prijeti nam još gore stanje"

Blic je tekst naslovio: "Srbija tone sve dublje: Hrvati nam odmiču, prijeti nam još gore stanje", dok dalje navodi: "Odavno je postalo jasno da Srbija više neće ubirati plodove gornjeg doma europskog nogometa, nakon berićetnih sezona i skupljanja koeficijenta, ali nitko nije mogao pretpostaviti da će pad biti toliko bolan. Partizana, Čukaričkog i Vojvodine nema u Europi, a Crvena zvezda i TSC su upisali poraze, pa pogled na ranking-tablicu izgleda tužno. Srbija se nalazi na 20. mjestu rang-liste UEFA koeficijenata, odnosno pet manje u odnosu na beneficije s dva mjesta u borbi za Ligu prvaka, samim tim i jednim u Europa ligi.

Sada se u drugorazredno natjecanje neki klub iz Srbije može plasirati samo ako ispadne iz borbe za Ligu prvaka i teško da ćemo u skorije vrijeme tamo jer nam Grčka bježi preko šest bodova. Ispred nas su još Švicarska, Škotska, Poljska, a veliku razliku nam prave i Hrvati, koji su prije ove sezone bili iza nas. Sada nam bježe 1,600 poena i malo-malo pa dižu razliku. Iz ove perspektive više djeluje da ćemo nastaviti pad nego što ćemo napredovati, posebno što nam diše za vratom Ukrajina sa svega 0,675 bodova manje. To je svega dvije pozicije manje od novog smanjenja klubova u Europi, odnosno druge crte ispod Top 22. Tome nismo baš toliko blizu jer imamo solidnu zalihu u odnosu na Mađarsku. Ipak, daleko od toga da smo bezbrižni jer nam je berba bodova sve rjeđa."

"Katastrofa srpskog nogometa! Nižu se porazi, koeficijent beskonačno propada. Prestigla nas Hrvatska"

Kuriru je naslov "Katastrofa srpskog nogometa! Nižu se porazi, koeficijent beskonačno propada. Prestigla nas Hrvatska, a možemo pasti još niže", a ispod njega piše: "Srpski klubovi nastavljaju očajnu sezonu u Europi koja dolazi na naplatu sljedeće sezone. Resetirali smo se na stare postavke. Novim porazima ovog tjedna koeficijent srpskog nogometa se dodatno srozao. Ne tako davno dičili smo se s pet klubova u Europi, prvak je direktno išao u grupnu fazu Lige prvaka, imali smo i dva predstavnika u kvalifikacijama za najjače natjecanje, ali na to možemo slobodno zaboraviti. Posljednje dvije sezone srpskih klubova u Europi vratile su nas na početak, unazadile toliko da će biti potrebno možda i više od pet godina da se oporavimo i opet stanemo na noge.

Tako je na tablici nacionalnog UEFA koeficijenta Srbija pala na 20. mjesto, sada je iza Hrvatske, a osvojenih 1.900 bodova ne daje optimizam da ćemo zadržati ovu poziciju. Od najboljih 40 u Europi samo su Moldavija, Finska i Farski otoci osvojili manje ove sezone. Ovakav rezultat je epilog katastrofalnih kvalifikacija srpskih klubova (Radnički, Vojvodina i Partizan), a najveći dio "kolača" donijeli su Crvena zvezda i TSC plasmanom u grupne faze Lige prvaka i Konferencijske lige. To je i dalje premalo kada se sve podijeli s pet klubova, na što nećemo morati više misliti jer nas pad na UEFA listi ponovo stavlja među one koji imaju četiri kluba u Europi.

Nepopularno 23. mjesto u ovom trenutku drži Švedska, s 21.000 bodova, dakle ne tako daleko od nas, a to mjesto inače znači da prvak mora igrati kvalifikacije za Ligu prvaka od prvog pretkola! Nije ni naša trenutna situacija tako povoljna jer će prvak Srbije od 2024/25 igrati od druge runde (nasuprot play-offu ovog ljeta), s tim da ako to bude Crvena zvezda, i dalje se može plasirati izravno, ali pod posebnim pravilima. Eto situacije u kojoj se nije činilo da ćemo se naći prije dvije-tri sezone, kada je UEFA koeficijent Srbije bio na vrhuncu i kada se maštalo o ulasku u najboljih deset liga Europe. Sada nismo ni blizu toga."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.