United na klupi više nema trenera, nego cirkusanta

Foto: EPA

PROŠLO je točno godinu dana otkada je Manchester United upisao zadnju pobjedu u nekom UEFA-inom europskom natjecanju. Bio je to dvoboj protiv Kopenhagena u kojem su slavili 1:0 golom Harryja Maguirea i u kojem je Kopenhagen pogodio stativu, kreirao nekoliko šansi, a na kraju i promašio jedanaesterac u 97. minuti. Jučer je ponovno kiksao.

U tom periodu se nije promijenilo puno. Vodeći čovjek grupacije INEOS Jim Ratcliffe kupio je 25% udjela kluba pa je INEOS Sport preuzeo kontrolu nad klupskim poslovanjem, no neke veće promjene na terenu i dalje ne vidimo. Erik Ten Hag i dalje nekako preživljava na klupi unatoč rezultatima, a ustvari je najveća promjena ta da je postao potpuni egomanijak.

Osvojeni FA kup ga je povampirio

Ten Hagova metamorfoza u osobu koja zaista vjeruje da je stvorena za ovaj posao u Unitedu te da ne postoji nitko bolji od njega krenula je krajem svibnja kada je United osvojio FA kup protiv Manchester Cityja.

Kada je upitan brine li za svoj posao, uz podsjetnik da je i Louis van Gaal osvojio FA kup 2016. i nakon toga dobio otkaz, Ten Hag je rekao: "Moramo nastaviti ovako i moramo biti još bolji, a ako klubu ne odgovaram, onda ću jednostavno ići osvajati trofeje negdje drugdje. To je ono što radim cijeli život. Osvajam trofeje."

Grafika: Sofascore

Na papiru, Ten Hag nije rekao ništa krivo. Od svoje prve sezone u Ajaxu, one 2018./19., osvojio je barem po jedan trofej u svakoj sezoni u kojoj je bio trener nekog kluba. Nakon tri osvojene lige i dva kupa s Ajaxom s Unitedom je osvojio Liga kup u prvoj sezoni, a FA kup u drugoj.

Postojao je period kada se mogao pohvaliti, ali to nije sada

Da se u svojoj prvoj sezoni Ten Hag ponašao ovako kako se ponaša sada, vjerojatno bi mu bilo lakše za oprostiti. Postojao je period u toj sezoni gdje se odrekao svojih nogometnih postulata te je prilagodio igru onome što ima na terenu. Tada je United upisao 20 pobjeda u 27 utakmica, a Ten Hag je postao trener koji je najbrže došao do toliko pobjeda u povijesti kluba.

Uz osvojeni Liga kup, odveo je Ten Hag tada i United do trećeg mjesta u ligi, finala FA kupa te četvrtfinala Europa lige, gdje ga je izbacio klub koji je osvojio to natjecanje te sezone, Sevilla. Sezona nije bila fantastična, ali postoje klubovi koji su bili u puno boljim situacijama na početku sezone od Uniteda, a završili su s puno manje uspjeha.

Prošla sezona je pak završila podosta drugačije. Ten Hag se pogubio pa tako više nismo imali prilike gledati trenera koji se prilagođava, već onog koji gura nešto svoje što god da se dogodilo. Dobio je igrače koje je htio, imao je podršku uprave, no rezultat je izostao. Osmo mjesto u ligi i sramoćenje u Ligi prvaka nije uspio isprati osvojeni FA kup, a s njime dolazimo do iduće faze ludosti.

Uspoređuje se s Guardiolom i Mourinhom

FA kup je najstarije nogometno natjecanje na svijetu te njegovo osvajanje ima težinu, no navijačima Uniteda to nije mnogo značilo. Razumljivo je i zašto. Kao prvo, navikli su na doba Alexa Fergusona kada su osvajali puno više od povremenog FA kupa, a kao drugo, ostatak sezone je djelovao toliko grozno da zadovoljština s trećim po rangu trofejem koji su mogli osvojiti jednostavno ne postoji.

Ten Hag je pak to osvajanje iskoristio kako bi se proglasio trenerom od kojeg je jedino Pep Guardiola osvojio više trofeja otkako je on stigao u United. Opet, Ten Hag nije lagao, ali koristiti ta dva osvojena kupa kao mjerilo za uspjeh naspram ostalih je suludo.

Čak se i dobar dio navijača Uniteda putem društvenih mreža složio da bi radije bili trenutno u poziciji u kojoj je primjerice Aston Villa, jer bi se imali pravo nadati boljoj budućnosti, nego li slaviti osvojene Liga kup i FA kup, dok im je kvaliteta nogometa realno na razini ispod konkurencije.

To nije spriječilo Nizozemca da kroz ovu sezonu samo nadoda gas na svoje propovijedi, a kulminacija svega je bila utakmica Europa lige u gostima kod Fenerbahčea. Prvo se pred utakmicu usporedio ni manje ni više nego s Joseom Mourinhom, jer su obojica treneri koji su serijski osvajači trofeja, a koje javnost mrzi. A nakon toga smo doznali i da će desni bek Noussair Mazraoui igrati na poziciji desetke.

Potez napravljen protiv Fenerbahčea nema veze s taktikom

Ten Hag je taj potez opravdao činjenicom da je Mazraouija koristio na toj poziciji u Ajaxu te da kao bek zna prepoznati prostore u kojima se mora naći. Mazraoui je inače pod Ten Hagom na toj poziciji odigrao punih devet minuta, i to kao zamjena u pobjedi Ajaxa protiv Juventusa prije pet godina.

Grafika: Sofascore

Na klupi je pak sjedio Amad Diallo, dečko koji je prije dvije sezone u Sunderlandu igrao na toj poziciji 1069 minuta, pri čemu je zabio četiri gola. Diallo je jedan od većih talenata trenutno u klubu, no trenutno ima takav tretman da čak i eksperimentiranje s desnim bekom u napadu ima prednost pred njime. I to ne zbog neke konkretne taktičke zamisli, već iz čistog egomanijskog hira.

Mazraoui se na kraju više držao lijeve strane te se preklapao u nekim zonama ili s Lisandrom Martinezom ili Alejandrom Garnachom, no nije United tu dobio brojčanu prednost, a uz to je i izgubio čovjeka između protivničkih linija.

Ovo što radi ne može biti dobro za ekipu

Unitedu se tako drugi put ove sezone dogodilo da je završeno kolo europskih natjecanja u kojima je on jedini engleski klub koji nije upisao pobjedu, no to više toliko i ne čudi. Sada je problem to što će Ten Hag opet pronaći neko opravdanje za taj rezultat, a u međuvremenu će pronaći i još pokoji razlog da se proglasi savršenim izborom za klub.

Trebalo bi pitati Dialla misli li da je njegov trener savršen kada ga unatoč talentu, pa čak i solidnim partijama na početku sezone, prikuje na klupu u korist nečega što je on iskušao sa svojim nekadašnjim igračem na devet minuta u starom klubu. Poruka koju tako šalje mladim igračima je jednostavno grozna.

Ten Hagovi potezi više nisu taktičke greške, pa čak ni forsiranje neke nogometne filozofije, makar ona bila pogrešna. Ovo što sada radi je cirkusiranje i prodavanje pameti. Za dobrobit Uniteda netko tom teroru mora stati na kraj prije nego li se u potpunosti razmaše. Jer bit će i gorih stvari od remija u gostima kod Fenerbahčea.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.